Nawal El Saadawi: Nainen nollapisteessä

Egyptin tunnetuimpiin kuuluvan kirjailijan Nawal El Saadawin teos Nainen nollapisteessä ottaa voimakkaasti kantaa naisen asemaan arabiyhteiskunnassa. Kirja on kielletty monissa Lähi-idän maissa. Kirjailija itse joutui mielipiteidensä vuoksi vankilaan vuonna 1981.

Nainen nollapisteessä on tositarina parittajansa taposta kuolemaan tuomitusta Firdauksesta. Firdaus kertoo elämäntarinansa vankilassa tutkimusta tekevälle psykiatrille. Naisen tarina on rankka ja koskettava. Ikänsä miesten nyöryyttämä ja riistämä Firdaus päätyy setänsä luota naimisiin vanhemman miehen kanssa. Epäonnista avioliittoaan paetessaan hän ajautuu prostituoiduksi. Viimein hän päättää ryhtyä kunnialliseksi naiseksi ja hankkia itselleen kunniallisen työn. Tämäkin osoittautuu kuitenkin pettymykseksi ja Firdaus toteaa olleensa vapaampi toimiessaan prostituoituna kuin nykyisessä kunniallisessa työssä.

Jo alussa on selvää, ettei tarina pääty hyvin, onhan päähenkilö kuolemansellissä odottamassa teloitustaan. Firdaus tuntuu kuitenkin löytäneen jonkinlaisen rohkeuden ja totuuden, sillä hän ei surkuttele kohtaloaan tai pelkää lähestyvää kuolemaa. Tuntuu, että hän on viimein vapaa. Vapaus on kuitenkin ostettu kalliilla hinnalla. Tavallaan naisen teon ymmärtää, kun sitä peilaa hänen mennyttä elämäänsä vasten. Koko elämänsä miesten alistamista ja nöyryytystä sietänyt Firdaus ei näe enää muuta ulospääsyä tästä uudesta tilanteesta. Niinpä hän tappaa parittajansa ja uhkaa jatkaa tappamista.

Kirja oli nopealukuinen, mutta käänteet olivat paikoin nopeatempoisia ja tilanteesta toiseen hypättiin sellaiseen tahtiin, että en aina ollut ihan selvillä miten uuteen tilanteeseen oli oikein päädytty. Minua häiritsi myös kirjan mustavalkoinen mieskuva, joka lähenteli jo vihamielistä. Tuntui että kaikki miehet olivat lopulta aivan samanlaisia, naisia alistavia julmureita. Vaikea uskoa, ettei muka muunlaisia miehiä löydy arabiyhteiskunnasta.

Vaikka kirja tuntuikin kärjistetyltä ja sen mieskuva oli suorastaan yksipuolisen negatiivinen, tämä sai kuitenkin ajattelemaan sitä, miten naisten asiat yhä ovat monissa maissa. Firdaus sai opiskella ylioppilastutkintoon asti setänsä avustuksella, mutta siitä eteen päin tie oli suljettu ja ainoaksi vaihtoehdoksi tarjottiin avioliittoa huomattavasti vanhemman miehen kanssa. En voi olla ajattelematta, että kenties kirjan loppu olisi ollut toisenlainen, jos Firdaus olisi saanut opiskella ammattiin tai ylipäänsä päättää elämästään sen sijaan, että siitä päätti sukulaismies.

Varmasti kunnollinen koulutus, mahdollisuus hankkia ammatti ja ansaita itse elantonsa avaa aivan uudenlaisia ovia. Sen myötä nainen voi olla vapaa päättämään itse elämästään ja tekemään toisenlaisia valintoja. Ainakin näin haluan uskoa.

Kirjasta muualla: Kirjanurkkaus, Lukuhuone, Fiktiivi.Nawal El Saadawi: Nainen nollapisteessä (Imra'a 'ind Nuqtat al-Sifr, 1979). Kääntöpiiri 1988. Suomentanut englanninkielisestä käännöksestä Woman as point zero Kaija Anttonen. 138 sivua.
Osallistun tällä bloggauksella myös Naisten Pankin Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuman tukemiseen. Naisten Pankki haastoi kirjabloggaajat mukaan tapahtumaan. Tarkoituksena oli lukea jokin naisen asemaa ja naiseutta käsittelevä kirja sekä blogata siitä. Tapahtuman avulla kerätään lahjoituksia tukemaan  kehitysmaiden naisten koulutusta, toimeentuloa ja yrittäjyyttä. Kävelytapahtuma järjestetään sunnuntaina 14.9.2014. Mukana on kaikkiaan 25 paikkakuntaa. Joensuun tapahtuma starttaa kello 12 Joensuun Kirkkopuistosta Evankelis-luterilaisen kirkon takaa. Valittavana on 2, 5 ja 7 kilometrin pituiset kävelyt. Loppuverryttely klo. 14 lähtöpaikassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä