Arvo Salo: LapualaisoopperaLapualaisooppera on Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä musiikkinäytelmä, joka on saanut kantaesityksensä vuonna 1966 Helsingin Ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlassa. Näytelmän kantaesityksen ohjasi Kalle Holmberg ja näyttelijäkaartissa oli mukana monia nuoria, sittemmin tunnetuksi tulleita näyttelijöitä, muun muassa Heikki Kinnunen, Vesa-Matti Loiri ja Pekka Laiho.

Näytelmä pohjautuu todellisiin tapahtumiin ja mukana on todellisia historiallisia henkilöitä kuten Lapuan liikkeen johtaja Vihtori Kosola, Lapuan liikkeen jäsen ja kokoomuksen sekä IKL:n poliitikko Hilja "Hurja Hilja" Riipinen sekä Artturi Vuorimaa, yksi Mäntsälän kapinan keskeisistä henkilöistä. Näytelmää puitiin jopa käräjillä, sillä Vuorimaa nosti kanteen Arvo Saloa vastaan, väittäen, että iso osa näytelmän teksteistä oli lainattu hänen muistelmateoksestaan Kokenut kaikki tietää. Korkein oikeus kuitenkin hylkäsi kanteen lopulta.

Näytelmässä on kuvattu Lapuan liikkeen synty ja sen tekemät väkivaltaisuudet murhista muilutuksiin ja Mäntsälän kapinan suunnitteluun. Pääpaino on nimenomaan oikeistoradikaalien toimien kuvaamisessa ja vasemmiston rooli jääkin valitettavan passiiviseksi. Sen tehtävänä on lähinnä passiifisesti vastustaa oikeiston lietsomaa väkivaltaa.

Pakko myöntää, että minua hieman hirvitti saatuani tietää kohdalleni osuneen teoksen. En ole juurikaan lukenut näytelmiä eikä kyseinen teos ollut minulle entuudestaan tuttu. Se on julkaistu reippaasti ennen syntymääni, joten minulla ei ole kosketuspintaa julkaisuaikaan ja sen ilmapiiriin. Niinpä tulin näytelmän lukemisen lisäksi tutkineeksi hieman syvemmin aihetta.

Liekö syynä ollut tottumattomuuteni näytelmien lukemiseen vai jonkin muu, mutta teoksen lukeminen tuntui jotenkin raskaalta huolimatta aiheen mielenkiintoisuudesta. Näytelmän lukemiseen ei minulta mennyt kauan, mutta jotenkin en vain saanut otetta itse tekstistä. Varsinkin lauluosuudet tuntuivat haastavilta.

En voinut olla lukiessani pohtimatta, että näytelmän aihepiiri on pelottavan ajankohtainen äärioikeston ja vasemmiston vastakkainasetteluineen. Ylioppilasteatteri onkin tehnyt Lapualaisoopperasta päivitetyn version kesäteatteriin viime vuonna näytelmän täytettyä pyöreitä. Voin vain kuvitella, miten hyvin näytelmän päivitys nykymenoon on saatu toteutettua. Ainakin aineksia riittää, kun seuraa vaikkapa sosiaalisen median keskustelua tai netin kommenttipalstojen meininkiä.

Myönnettäköön, että tuskin olisin tähän kirjaan tarttunut ellei se olisi osunut kohdalleni tässä Ylen 101 kirjaa -projektissa. Ja vaikka tämä teos ei saanutkaan minua innostumaan näytelmien lukemisesta aiempaa enempää, itse aihepiiri kiinnostaa sen verran, että lukulistalle on ehdottomasti haalittava siitä kertova kirjallisuutta niin tieto- kuin kaunopuoleltakin.

Aikaisempia bloggauksia voit käydä tarkastelemassa Kirjablogit ja 101 kirjaa -sivun kautta. Sivuilta löytyy myös runsaasti muuta materiaalia mukaan valituista kirjoista.
Arvo Salo: Lapualaisooppera. Tammi 1967. 129 sivua. Kirjastosta lainattu.

Kommentit

  1. Kivasti kirjoitettu kuvaus! Voin kuvitella, että kirjailijan näkökulma on ollut aika yksipuolinen ja oikeistovastainen. Silti niin paljon tästä näytelmästä on puhuttu, että pitää kyllä minunkin lukaista se.

    Itse en ole nykymenossa huomannut mitään ihmeempää äärioikeiston tai äärivasemmiston nousua. Muutamien höyrypäitten mesominen ei minusta ole yhteiskunnan kannalta erityisen huolestuttavaa. Se, että nettipalstoilla nykyään pystyy kirjoittelemaan monenmoisia kuka hyvänsä, tarkoittaa minusta vain sitä, että kaikkina aikoina harjoitettu rapsakanpuoleinen mielipiteitten vaihto on nykyään kaikkien luettavissa vaikka kotioloissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä