Paula Hawkins: Nainen junassa

Paula Hawkinsin dekkaria Nainen junassa on verrattu Gillian Flynnin Kilttiin tyttöön, mikä sai minut hieman varautuneeksi kirjan suhteen. En nimittäin lämmennyt Kiltille tytölle ollenkaan vaan kirja on jäänyt mieleen erityisen huonona lukukokemuksena. Ennakko-odotukset tämän suhteen eivät siis olleet parhaat mahdolliset. Asetelma oli kuitenkin sen verran kiinnostava, että uteliaisuus voitti ja tartuin kirjaan. 

Ex-miestään yhä kaipaava alkoholisoitunut Rachel matkustaa päivittäin junalla töihin. Juna pysähtyy aina samalle seisakkeelle ja Rachel tulee seuranneeksi junan ikkunasta eräässä talossa asuvan pariskunnan elämää. Tietämättä naisen ja miehen oikeita nimiä,  hän on nimennyt nämä Jessiksi ja Jasoniksi. Eräänä päivänä hän näkee junan ikkunasta, kun Jess suutelee vierasta miestä takapihalla. Pian tämän jälkeen Jess, oikealta nimeltään Megan, katoaa. Rachel päättää mennä poliisin puheille kertomaan näkemästään.

Kirjassa liikutaan kahdella aikatasolla. Nykypäivässä tarinaa kertovat Rachel ja tämän ex-miehen Tomin uusi puoliso Anna, joka sattumalta  asuu Meganin ja Scottin naapurissa. Menneisyydessä taas ääneen pääsee Megan, jonka kertomus kerii pikkuhiljaa auki tapahtumien kulkua. 

Yksikään päähenkilöistä ei ole varsinaisesti sympaattinen vaan kukin on omalla tavallaan raivostuttava. Varsinkin Rachelin alkoholinhuuruista elämää on suorastaan tuskastuttavaa seurata. Tosin lukiessa toivoo koko ajan, että Rachel saisi edes jonkinlaisen otteen elämästä ja pääsisi ylös kuilusta, johon on suistunut.

Kerronta on kaikesta huolimatta vetävää ja kun kirja on saanut pihteihinsä kunnolla, se ei päästä irti ennen loppua. Vaikka arvasin loppuratkaisun hitusen ennen sen paljastumista, ei se haitannut lukunautintoa, yllätyksellisyyttä riitti sopivasti. Oman jännityksensä tuo myös se, että Rachel kärsii omituisista, liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamista, muistikatkoksista ja on itsekin epävarma, mitä oikein on tapahtunut ja mikä on totta.

Kaiken kaikkiaan Nainen junassa on oikein toimiva esikoisdekkari, joka saa odottamaan kirjailijalta jotain vieläkin parempaa seuraavaksi. Tällä kertaa kirja siis osoittautui ennakko-odotuksiani paremmmaksi ja hyvä niin.Paula Hawkins: Nainen junassa (The Girl on the Train 2015). Otava 2015. Suomentanut Oona Timonen. 382 sivua. Arvostelukappale.

Kommentit

 1. Odotan, että pääsen lukemaan tuon kirjan. Jokin siinä vain innostaa minua.

  VastaaPoista
 2. Minä petyin tähän aika lailla, ehkä maailmalta kantautuneen hypetyksen vuoksi. Vetävä kirja, kieltämättä.

  T. Lumiomenan Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla odotukset ylittyivät, sillä vertailu Kilttiin tyttöön sai varautuneeksi. Siitä en pitänyt ollenkaan. Onneksi tämä oli erilainen.

   Poista
 3. Minäkin odotin jotain erikoisempaa ja erilaisempaa. Melko latteaksi jäi tämä enkä ihan tajua, miksi se roikkui niin kauan The Sunday Timesin kirjalistan ykkösenä. Mutta juu, moni on siitä pitänyt ja nähnyt enemmän potentiaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun odotukseni taisivat olla niin alhaalla, että tämä pääsi yllättämään positiivisesti. :) Tosin täytyy myöntää, että ei tämä aivan loistavan tasolle yltänyt ja olisi voinut olla omaperäisempikin. Huippuihin on Hawkinsilla vielä matkaa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä