Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet

Sotilaiden salaisuudet on neljäs osa Stenin Sandhamn-sarjassa ja ensimmäinen kirja jonka olen kirjailijalta lukenut. Stenkin on yksi niitä kirjailijoita, jotka ovat olleet lukulistallani jo pitkään, mutta joita en ole vain saanut aikaiseksi lukea. Nyt kun kustantajalta tupsahti yllättäen paketti josta löytyi mm. tämä kirja, päätin viimein tutustua kirjailijaan. Tapojeni vastaisesti aloitin nyt sarjan keskeltä, yleensä olen lähes pakkomielteisen tarkka siitä, että luen sarjan kirjat järjestyksessä. Sarja oli tosin entuudestaan tuttu televisiosta, sillä olen katsonut Yle Femmalta kirjoihin perustuvaa sarjaa. Niinpä tämäkin tarina oli pääpiirteissään tuttu.

Kirjassa liikutaan Sandhamnin saaressa Tukholman lähistöllä. Rikoksia ratkoo Thomas Andreasson kollegoineen. Mukana kuvioissa on myös Thomaksen ystävä, tukholmalaisjuristi Nora Linde, jolla on huvila Sandhamnissa. Neljännessä osassa Nora on juuri eronnut miehestään Henrikistä ja kipuilee sen kanssa sekä ottaa haparoivia askelia uuteen ihmissuhteeseen. Thomas on puolestaan palannut yhteen entisen vaimonsa kanssa. Kun yliopisto opiskelija Marcus Nielsen löydetään kuolleena asunnostaan, on ilmeisin johtopäätös, että kyseessä on itsemurha. Marcuksen äiti on kuitenkin vakuuttunut, että poika ei ole tappanut itseään vaan kyseessä on murha. Thomas ryhtyy tutkimaan jutua tarkemmin ja pian tapahtuu uuis kuolemantapaus, joka kytkeytyy Marcukseen. Tapaus kietoutuu erään rannikkojääkäripataljoonan menneisyyteen ja luvassa on monta käännettä ennen kuin kaikki paljastuu.

Sotilaiden salaisuudet oli sellainen ihan perusdekkari, mukiinmenevää pohjoismaista jännitystä, ei mitään mullistavaa, mutta ei toivottoman huonokaan. Ei tämä yltänyt ihan suosikkieni tasolle. Alku oli oikein vetävä, mutta jossain vaiheessa mielenkiinto hieman herpaantui ja lukeminen alkoi vähän tökkiä. Mukana oli ehkä liikaa murhatutkintaan liittymätöntä ihmissuhdesoppaa. Noran henkilökohtaisen elämän kuvaukset katkaisivat ikävästi tutkinnan etenemistä välilllä. Ehkä ne olisivat kiinnostaneet enemmän, jos olisin lukenut aiemmat osat ja ehtinyt kiintyä hahmoon, mutta nyt Noran rooli jäi jotenkin irralliseksi, vaikka hän sivusikin tutkintaa hieman. Odotin myös enemmän saaristolaismiljöön kuvaukselta, mutta sekin jäi valitettavan ylimalkaiseksi.

En nyt osaa suhteuttaa tätä sarjan aiempiin osiin, kun en ole niitä lukenut, joten vaikea sanoa onko se parempi vai huonompi kuin aiemmat. Saatan lukea aikaisemmat osat jossain vaiheessa, mutta mitään suurta paloa niiden pariin ei ole tämän perusteella.

Jos ihmissuhteilla ryyditetty jännitys kiinnostaa, tämä on hyvä vaihtoehto. Muussa tapauksessa tarttuisin pohjoismaisista ennemmin Åsa Larssoniin, Anne Holtiin tai Kristina Ohlssoniin.

Kirjan ovat lukeneet lisäkseni ainakin Kirjavinkkien Tuija, Jonna ja Norkku.Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet (I natt är du död 2011). WSOY 2015. Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom. 412 sivua. Arvostelukappale.

Kommentit

 1. Minä pidin kirjaa vallan viihdyttävänä, joskin aika kauan ihmettelin, miten Nora liittyy kuvioon. Aikamatka 1970-luvulle oli kiinnostava.
  TV-sarja on minulta valitettavasti näkemättä. Saa nähdä, osuuko se joskus eteen, kiinnostaisi kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä olisinko pitänt tästä enemmän, jos aiemmat osat olisi tullut luettua. Tv-sarjasta olen pitänyt kyllä kovastikin.

   Poista
 2. Olen lukenut kaksi aiempaa kirjaa tekijältä, mutta tätä en ole lukenut. Lukemani oli ihan ok, mutta enemmän pidän ruotsalaisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaan sellainen ihan perusdekkari, ei mitenkään kovin erikoinen. Saa nähdä innostunko lukemaan noita aiempia.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä