Dekkariviikko: Lempidekkaristeja


Tällä viikolla on vietetty dekkariviikkoa ja se on ollut kirjablogeissa esillä näyttävästi. Omalta osaltani viikko ei mennyt niin kuin suunnittelin vaan olen saanut hädin tuskin luettua yhtään mitään. Suunnitelmissa oli ainakin lukea loppuun jo aloitettu Viveca Stenin Sotilaiden salaisuudet ja ehkä aloittaa jotain toista dekkaria, mutta kattia kanssa. Sotilaiden salaisuudet edistyi ehkä kymmenen sivua. On se vaan kumma miten töiden jälkeen on vain helpompi tuijottaa passiivisena televisiota kuin tarttua kirjaan.

Koska mitään uutta ei siis tullut luettua, on katse käännettävä menneisyyteen ja kaivettava sieltä muutama dekkariasuosikki, joita uskallan suositella kaikille dekkarinnälkäisille lukijoille. Tässä muutama poiminta blogin historiasta:

Aloitetaan kotimaisilla. Kestosuosikkini Leena Lehtolaisen Maria Kallio -sarja on yksi ensimmäisiä dekkarisarjoja, joita olen lukenut. Edelleen uusin Maria Kallio on saatava luettavaksi heti tuoreeltaan. Täytyy tosin tunnustaa, että ihan viimeisimmät sarjan kirjat eivät ole ehkä iskeneet niin hyvin. Elokuussa ilmestyy taas uusi osa, Surunpotku, ja totta kai sekin on luettava, sillä haluan joka tapauksessa tietää, mitä Marialle kuuluu.

Uudempiin suosikkeihin kuuluu puolestaan Vera Vala, jonka Italiaan sijoittuvat Arianna de Bellis -kirjat ovat koukuttaneet minut tehokkaasti eikä vähiten miljöönkuvauksen vuoksi. Italian ihanat maisemat ja tunnelma tulevat kirjoissa suorastaan iholle. Uusin osa, vastikään ilmestynyt Tuomitut on vielä lukematta, mutta aion saada sen hyppysiini mahdollisimman pian. Toinen uusi kotimainen, joka on julkaisuut tähän mennessä kaksi kirjaa, on Kati Hiekkapelto. Molemmat kirjat ovat olleet erinomaisia ja odotankin malttamattomana seuraavaa osaa Anna Feketestä kertovaan sarjaan.

Minette Walters on jo pitkään ollut ehdoton suosikkini brittiläisten jännityskirjailijoiden joukossa. Waltersin psykologiset jännityskirjat ovat mielestäni genren parhaimmistoa. Muutama kirja on vielä lukematta, mutta uskallan silti sanoa, että yhtään huonoa kirjaa kirjailijan tuotannosta ei löydy. Omia suosikkejani ovat Ruumis jääkellarissa, Kuvanveistäjä ja Pimeä huone.

Yhdysvaltojen puolella on kaksi ylitse muiden Tess Gerritsen ja Karin Slaughter. Gerritsenin Rizzolli & Isles -sarja on koukuttanut tukevasti alusta lähtien ja uusin osa on luettava mahdollisimman nopeasti. Slaughter on vähintään yhtä koukuttava. Rikosten lisäksi seurataan myös päähenkilöiden yksityiselämää. Slaughterin lukeminen kannattaa aloittaa ensimmäisestä Gran County -sarjan kirjasta Sokaistu, joka aloittaa Sara Lintonista kertovien kirjojen sarjan. Grant County -sarjan jälkeen tulee Atlanta-sarja, jossa esitellään uusi henkilö, Will Trent. Will Trent jatkaa Georgia-sarjaan, jossa tavataan jälleen myös Sara Linton.

Toki suosikkeja on paljon enemmän, mutta keskityin nyt blogista löytyviin kirjailijoihin. Suosituksia hyvistä dekkaristeista otan myös innolla vastaan!

Kommentit

 1. Kiinnostavia dekkarivinkkejä, kiitos! Maria Kallio -kirjoja tuli joskus aikanaan luettua, mutta sitten ne jäivät. Muutenkin olen huono sarjojen kanssa, enemmänkin tulee poimittua lukemista sieltä, täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että vinkeistä löytyi mielenkiintoista luettavaa. :) Minette Waltersin kirjat ovat yksittäisiä, sarjaan kuulumattomia kirjoja, joten jos psykologinen jännitys kiehtoo, kannattaa ehdottomasti tutustua.

   Poista
 2. Kati Hiekkapelto on ollut minulla pitkään tutustumislistalla. Hänen kirjojaan tunnutaan kehuvan siellä täällä. Voisin suositella Jussi Adler-Olsenin Vanki-kirjaa, joka aloittaa osasto Q -sarjan. Luin sen viime viikolla ja oli vetävä. Toivottavasti koko sarja on yhtä hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkapelto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tuon Vangin olen muuten joskus lukenut ja pidin siitä, mutta en ole tullut jatkaneeksi sarjan lukemista vielä. :)

   Poista
 3. Samoja suosikkeja meillä on, niin kuin Leena Lehtolainen, Vera Vala ja Kati Hiekkapelto. :) Minette Walters on minulle tuntematon vielä, mutta kiitoksia vinkistä, taidan häneen tutustua! Marikan tavoin muuten suosittelen Jussia, osasto Q sarja on todella hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen erittäin lämpimästi Waltersia. Hän on kyllä psykologisen jännityksen huippuja. Pitänee jatkaa tuota osasto Q:n lukemista. En ymmärrä miksi se on jäänyt.

   Poista
 4. Luin dekkariviikolla Kristina Ohlssonin Daavidintähdet. Pidän valtavasti hänen kirjoista.

  Luin myös Katarina Wennstamin Petturi, joka on uuden trilogian aloitus ja tykästyin, Aion jatkaa hänen parissa.

  Luin myös Inger Frimanssonin dekkarin Tyttö ja kissa. Se oli perinteisempi, mutta fanitan näitä ruotsalaisia naisia.

  Pitää kokeilla Waltersia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tuo Ohlssonin kirja edeleen lukupinossa odottamassa. Katarina Wennstamia en ole vielä lukenut, vaikka aikomus on ollut. Samoin Inger Frimansson on vielä tutustuttavien listalla. Niin paljon hyvia dekkaristeja, ettei millään ehdi kaikkia lukea.

   Poista
 5. Minä luulin inhoavani dekkareita, kunnes sattumalta kuuntelin ekan Maria Kallion. Jäin heti koukkuun. On totta, että osa uusimmista ei ole ihan yhtä hyviä, mutta minusta Rautakolmio oli taas parempi. Olen jo kaipaillut Mariaa takaisin. Joidenkin kirjojen henkilöiden kanssa ystävystyy niin, että heitä kaipaa, ja Maria on ehdottomasti yksi heistä. Hiekkapelto on kyllä ehkä vieläkin parempi.
  Vera Valaa en ole vielä lukenut, mutta ilmeisesti kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kyllä Maria Kallion vaiheet jaksavat kiinnostaa vieläkin, sen verran kiintynyt olen hahmoo. Vera Valan kirjat ovat mukavan kevyitä ja viihdyttäviä dekkareita, joissa taustalla on kiehtova miljöö, suosittelen lämpimästi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä