Kirsti Ellilä: Tuntemattomat

Tuntemattomat on kirja, jota kirjailija on kirjoittanut pitkään. Siinä välissä on ehtinyt tulla muita kirjoja, mutta tämä tarina ei vain ole jättänyt rauhaan. Tarinan aihe ja osa tapahtumista pohjautuu kirjailijan oman suvun menneisyyteen. Esimerkiksi kirjailijan isoisä on ollut Tammisaaren vankileirin lääkärinä kirjan päähenkilön isoisän tapaan.

Tuntemattomat kulkee kahdella aikatasolla. 2000-luvulla Tuuli on tullut isänsä suvun huvilalle Annalaan miettimään huvilan kohtaloa nyt, kun isä on kuollut. Tuuli ei tiedä, mitä tehdä, myydäkö huvila vai pitää se. Nuoruuden rakastettu Kai aikoo myydä sukunsa tilan lomakylää laajentavalle kiinteistöyhtiölle. Samassa kaupassa menisi myös Teivon, Tuulin isän kasvattiveljen, koti. Menneisyyden tapahtumat alkavat vaivata Tuulia. Mitä oikeasti tapahtui 1918? Miksi Kai yhtäkkiä jätti Tuulin selittelemättä? Ja kuka oikein on salaperäinen Maria Mistral, joka on ostanut läheisen Harmaan talon? Toisella aikatsolla ollaan vuosissa 1917 ja 1918, jolloin eletään sisällissodan aikaa. Takaumissa valotetaan menneisyyden tapahtumia ja pikkuhiljaa salaisuudet alkavat keriytyä auki.

Olen lukenut Ellilältä tätä ennen Kirkkotrilogian (Pappia kyydissä, Pelastusrenkaita ja Ristiaallokkoa) sekä 2013 ilmestyneen Kaivatut. Kirkkotrilogia oli hieman kevyempää, viihteellisempää kirjallisuutta, jonka parissa viihdyin hyvin. Kaivatut puolestaan oli vakavampi, monia isoja aiheita käsittelevä kirja, josta pidin myös paljon. Tuntemattomien aihepiiri on niin ikään kiinnostava ja tartuin kirjaan toiveikkain mielin.

Kirjan tunnelma on surumielinen ja haikea. Päähenkilö pohtii luopuako rakkaasta sukuhuvilasta samalla, kun menneisyyden salaisuudet tuntuvat leijuvan huoneissa raskaina. Jokin oli aina varjostanut kaikkein aurinkoisimpiakin kesäpäiviä.

Täällä oli siis joskus parannettu sielun haavoja, mutta jossain vaiheessa ankeus oli astunut huoneisiin. Oli menetetty usko siihen, että ne haavat voisivat joskus aivan oikeasti parantua. Huvilasta oli tullut yksinäisyyden paikka. Ehkä täällä oli aina oltu yksin, silloinkin kun oli kahviteltu verannalla ja juteltu hauskoja. Hän tajusi, että oli ollut jotain. Jokin oli painanut mieltä.

Sisällissodan aikaiset traumat eivät jätä rauhaan. Tuulin löytämät kirjeet johdattavat salassa pidettyjen vääryyksien jäljille. Isien synnit vaikuttavat vielä kolmannen polven elämäänkin, mutta kuinka pitkälle niiden taakka oikein voi ulottua. Kai kierre on joskus katkaistava. Luin kirjaa ahmien kuin dekkaria, sillä halusin tietää, mitä menneisyydessä on tapahtunut. Kaikki tuntui kiertyvän Teivon, isoisän perheen kasvattipojan, ympärille. Kaiken lopulta paljastuessa, en ollut kuitenkaan yllättynyt. Palaset loksahtivat nätisti paikoilleen.

Ellilä kirjoittaa kaunista, pohdiskelevaa tekstiä, joka vie mukanaan. Tuulin kipuilu menneisyyden haamujen valtaamassa huvilassa sekä Raakelin kohtalo olivat koskettavaa luettavaa. Jotenkin sodista ja varsinkin sisällissodasta lukeminen nostaa aina tiettyjä tunteita pintaan, niin nytkin. Raakelin (ja muidenkin) kokemat vääryydet pistivät vihaksi ja tekivät myös surulliseksi. Syyttömät tuntuvat kärsivän aina eniten. 

Annalan kohtalo jää lopussa avoimeksi. Ainakaan minulle ei selvinnyt aikooko Tuuli pitää huvilan vai myydä sen. En voinut kuitenkaan olla toivomatta, että Tuuli kaikesta huolimatta päätti pitää huvilan.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös ainakin: Leena Lumi, Tuijata ja Ulla.Kirsti Ellilä: Tuntemattomat. Karisto 2015. 336 sivua. Kansi: Satu Ketola. Arvostelukappale. 


Kommentit

 1. Minulle jäi myös tunne, että Annala säilyy. Juonen vietäväksi minäkin koin tulleeni, dekkarityylisesti.

  VastaaPoista
 2. Minulle jäi myös tunne, että Annala säilyy. Juonen vietäväksi minäkin koin tulleeni, dekkarityylisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, juoni oli erityisen vetävä tässä. Mitä enemmän olen pohtinut Annalan mahdollista kohtaloa kirjan valossa, sitä varmempi olen minäkin että Tuuli piti Annalan.

   Poista
 3. En uskaltanut lukea koko tekstiäsi, mutta tähtimäärä vahvisti sen, että haluan tämän lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi varsinkin jos aihepiiri kiehtoo. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Blogi jää tauolle