Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää


Yöpöydän kirjat -blogin Niina heitti epävirallisen Minna Canthin päivän haasteen. Päätin lähteä mukaan, sillä en ollut vielä lukenut Canthin tuotantoa, vaikka lukulaitteelta löytyy teos jos toinenkin. Valitsin luettavakseni yhden kirjailijan tunnetuimmista näytelmistä, Työmiehen vaimon.

Vaikka olen lukenut näytelmiä vähän, tämän lukeminen sujui yllättävänkin sutjakkaasti. Näytelmä kuvaa työläisnaisen avioliittoa viinaan menevän  miehen kanssa. Näytelmän alussa Johanna menee naimisiin Riston kanssa aavistamatta lainkaan, miten kurjaksi elämä tämän kanssa lopulta muodostuu. Risto kaataa kurkustaan alas Johannan säästöt ja vie myös vähäiset ansiot omaan taskuunsa. Johanna yrittää elättää pienen lapsensa haalimalla itselleen ompelutöitä, sillä aikaa kun Risto liehittelee entistä heilaansa, mustalaistyttö Homsantuuta. Loppua ennalta tietämättä oli helppo arvata, että tämä ei pääty hyvin Johannan osalta.

Canth kuvaa alistetun naisen arkea armottomasti ja saa nykylukijan kihisemään raivosta. Ainakin itseni teki mieli huutaa raivosta kaiken sen epäoikeudenmukaisuuden takia. Naisen osa ei ole todellakaan ollut helppo. Canthin rohkeutta on pakko ihailla. Hän on tarttunut aiheeseen aikana, jolloin nainen ei ole saanut avoiduttuaan enää hallita edes itse ansaitsemiaan rahoja vaan nekin ovat siirtyneet miehen omistukseen. Näytelmä käsittelee naisen aseman lisäksi myös muita painavia varsin teemoja, kuten alkoholiongelmaa ja siitä perheelle aiheutuvia vaikeuksia sekä parempiosaisten ennakkoluuloja ja suoranaista halveksuntaa vähempiosaisia kohtaan.

Canth on ottanut kantaa yhteiskunnan epäkohtiin myös muussa tuotannossaan. Hän on ollut aikansa merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia, joka on herättänyt keskustelua tärkeistä aiheista ja edesauttanut muutoksen syntymistä.
Tämän myötä kiinnostus tuoreinta elämäkertaa, Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth, kohtaan kasvoi lisää. Haluan tietää enemmän kirjailijan elämästä ja siitä, miten tämän teokset aiheineen ovat syntyneet. Aion lyös varmasti lukea Canthin tuotantoa lisää. Teoksia on saatavana ilmaiseksi e-kirjana vaikkapa Elisa Kirjasta.
Vaikka nykyisin moni asia on paremmin, varsinkin länsimaissa, on tasa-arvon eteen vielä paljon tehtävääkin. Se on hyvä muistaa muutenkin kuin näin Minna Canthin päivänä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä