Erik Axl Sund: Varjojen huone

Odotus päättyi viimein ja Victoria Bergmanista kertovan trilogian viimeinen osa ilmestyi. Kirja oli pakko ahmia heti, kun sain sen käsiini, sen verran pahasti olin koukussa. Valvoin kirjan parissa aamuyöhön, sillä se ei päästänyt minua otteestaan ennen viimeistä sivua. Kirja valvotti vielä jonkin aikaa, kun olin laskenut sen käsistäni. Olo oli yhtä aikaa tyhjä ja surullinen.

Varjojen huone jatkaa Varistytön ja Unissakulkijan tarinaa saumattomana jatkumona. Jännitys tihenee ja tiivistyy, kun välillä seurataan Jeanette Kihlbergin ja tämän poliisikollegoiden tutkimuksia ja välillä Sofia Zetterlundin sisäistä kamppailua. Vaikka Per-Ola Silfverbergin ja kumppaneiden murhat näyttävät selvinneen, ei Jeannette ole tyytyväinen, jokin kuviossa hiertää. Kaiken lisäksi lapsenmurhat ovat yhä selvittämättä.

Päätösosassa nivotaan langanpäät yhteen suorastaan hengästyttävällä tahdilla ja mahtuupa mukaan vielä yllätyksiä, joita en todellakaan osannut aavistaa. Mietin, oliko tapahtumia ja käänteitä vähän liikaakin. Mukana oli niin monenlaista teemaa, että osa jäi vähän vähemmälle huomiolle ja käsittely jokseenkin puolivillaiseksi. On hyväksikäyttöä, raiskauksia, kidnappauksia, murhia, kidutusta, kannibalismia,
sairasta lahkoa, ihmiskauppaa, kostoa, kiusaamista, sivupersoonahäiriötä ja ties mitä. Näistä aineksista olisi saanut vaikka kuinka monta erillistä tarinaa, mutta nyt kaikki oli ympätty yhteen jatkuvajuoniseen trilogiaan. Vähempikin olisi riittänyt, ehkä jopa toiminut paremmin. Nyt tuli suorastaan yliannostus kaikkea kamalaa.

Kirja vyöryttää lukijan päälle pahuutta entistä murskaavampana. En voi olla miettimättä miten tällaisia rikoksia tutkivat poliisit oikein kestävät kaiken sen saastan ja julmuuden ja pahuuden, mitä he joutuvat työssään näkemään. Itse tarvitsen tämän kirjan jälkeen jotain hyöhenen kevyttä lukemista, että mieli vähän tasoittuu. Ihan heti en pysty näin synkkää kirjaa lukemaan vaan aion suosiolla pysytellä toisenlaisissa aiheissa. Tämä ihan oman psyyken suojelemiseksi. Ehkä on hyväkin, ettei ole vielä niin paatunut, että kaikki mahdollinen raakuus ja julmuus tulisi nieltyä sen kummemmin pureksimatta ja sen jättämättä mitään jälkiä mieleen. Toisaalta liian pitkäksi aikaa ei ole hyvä jäädä vellomaan näihin aiheisiin.

Olin tyytyväinen loppuratkaisuun, on aina positiivista, että se pääsee yllättämään. Jonkinlainen kieroutunut oikeus myös tietyllä tavalla tapahtui. Ainakin osa pahasta sai palkkansa. 
Valitettavasti tässä ratkaisussa poliisit hävisivät taistelun ja juttu jäi heille tietyiltä osin pimentoon. Victorian kohtalosta olen helpottunut, pelkäsin pahaa, mutta kaikki kääntyi lopulta onneksi parempaan.

Arvoin 4 ja 3½ tähden välillä, mutta päädyin loputa 4:ään, sillä sen verran hyvin tämä piti mielenkiinnon yllä. Sitä paitsi, jos kirja pakottaa minut valvomaan, kunnes olen saanut sen päätökseen, on se jo tähtensä ansainnut, vaikka vähän purnattavaakin löytyi.

Odotan mielenkiinnolla kirjailijakaksikon näkemistä kirjamessuilla. Yhtä innolla odotan, mitä on seuraavaksi luvassa. Uuden trilogian (Svart Melankoli) avausosa Glaskroppar on jo ilmestynyt.Erik Axl Sund: Varjojen huone (Pythians anvisningar). Otava 2014. Suomennos Kari Koski. 364 sivua. Arvostelukappale.

Kommentit

 1. Minulla on tämä kesken, en jaksanut valvoa aamuyölle saakka, mutta jokin herätti minut lukemaan viideltä. :) Koukuttava kirja, ja on upeaa että näen tämän kaksikon messuilla! Ja ihanaa että näen sinutkin siellä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie oon muutenkin aikamoinen yökyöpeli, aamuherätykset taas on vaikeampia, joten kirjan kanssa valvominen menee luonnostaan. :) Mutta on kyllä koukuttavimpia kirjoja aikoihin! Tuskin maltan odottaa messuja! Ja kiva tosiaan nähdä myös sinut! :)

   Poista
 2. Jee, minäkin odottelen sekä messuja, että herrojen tulevaa tuotantoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messukuume alkaa olla täälläkin jo korkealla! :)

   Poista
 3. Muuten hyvä, mutta Jeanette jää jotenkin ohueksi...

  <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä