Mons Kallentoft: Sydäntalven uhri

Jälleen kirjailija, jonka tuotanto on odotellut lukemistaan turhan kauan. Sydäntalven uhri aloittaa Malin Forsista kertovan sarjan.

Keskellä hyytävän kylmää talvea Malin Fors kollegoineen tutkii puusta hirtettynä löytyneen miehen kuolemaa. Moni seikka viittaa rituaalimurhaan, mutta onko sittenkään kysymys seonneen muinaisuskon harjoittajan yksityisestä rituaalista. Löytyykö syyllinen uhrin menneisyydestä?

Malin Fors on melko tyypillinen dekkaripoliisi henkilökohtaisine ongelmineen. Kirjallisista kollegoistaan hänet erottaa kuitenkin hitusen intuitiivisempi ote rikoksen ratkaisemiseen. Henkilöiden yksityiselämää kuvataan myös jonkin verran ja tällä kertaa se myös kiinnostaa aidosti, eikä vie liikaa huomiota rikosjuonelta. Ääneen pääsee myös uhri itse. Poikkeuksellinen, mutta toimiva ratkaisu.

Aluksi minun oli vaikea päästä kerrontaan sisälle, mutta kun tarina vei mukanaan, lumosi myös kieli minut pikkuhiljaa. Vaikka rikosjuoni on sangen näppärästi punottu ja ratkaisu pysyy hyvin arvoituksena loppumetreille asti, oli kirjan parasta antia kuitenkin sen kieli.

Kallentoft erottuu muista dekkaristeista edukseen runollisen kerrontansa ansiosta. Kerronta soljuu eteen päin kauniina, erilaisena kuin muissa genren kirjoissa, joissa se on yleensä suoraviivaista pikemminkin kuin maalailevaa. Mietinkin, olisiko kirja hukkunut laadukkaiden pohjoismaisten dekkareiden massaan sieltä sen kummemmin erottumatta, ilman kirjailijan omaleimaista tyyliä.

Oli miten oli, aion lukea myös tämän sarjan muut kirjat. Sen verran vakuuttavasta avauksesta oli kyse.Mons Kallentoft: Sydäntalven uhri ( Midvinterblod, 2007). Käännös Mirja Hovila. Schildts 2008.

-----------------------------
Kirjabingon dekkariruutu on kuitattu tällä.

Myös Rikoksen jäljillä -haaste nytkähtää jälleen pykälän eteen päin.

Kommentit

 1. Olen Kallentoftin Malin Fors-sarjan fani. Kirjoja on ilmestynyt jo viisi ja olen lukenut kaikki. Suosittelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä nämä on pakko lukea kaikki. Seuraava osa on jo lainassa. :)

   Poista
 2. Ihan ehdottomasti sarjan muutkin osat luettava :D Mons on huippu!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä