Erik Axl Sund: Unissakulkija

Varistytön jatko-osa ilmestyi vihdoin ja pakkohan se oli ahmia melkein heti. Nyt taas odotellaan malttamattomana seuraavaa, trilogian päättävää osaa.

Unissakulkija jatkaa siitä mihin Varistytyttö päättyi. Tällä kertaa viime kirjassa alkanut lapsenmurhien tutkinta on jätettävä sivuun, sillä tapahtuu uusia raakoja murhia. Siitä huolimatta Jeanette Kihlberg jatkaa tutkimuksia epävirallisesti kollegansa Jens Hurtigin kanssa. Samaan aikaan psykologi Sofia Zetterlund yrittää setviä menneisyyttään kärsien edelleen omituisista muistikatkoista.

Lyhyet luvut tekivät kirjasta nopealukuisen, mutta kevyttä luettavaa tämä ei missään nimessä ole. Aihe on raskas ja järkyttäviä asioita Victorian menneisyydestä paljastuu lisää. Minua suoraan sanoen pelotti tarttua tähän kirjaan, sillä edellisen luettuani tiesin, miten tummissa tunnelmissa mennään. Hyväksikäyttö on edelleen suurin teema, mutta sen rinnalle on nostettu myös kiusaaminen.

Kirja on täynnä lohduttomia, rikkinäisiä ihmiskohtaloita ja julmia, pahoja ihmisiä, jotka eivät tekojaan kadu. Käsittämätöntä on myös vaimojen ja äitien välinpitämättömyys ja silmien ummistaminen. Kuinka niin voi tehdä, mikä näitä ihmisiä vaivaa? Tätä joutuu pohtimaan monta kertaa. Myös hyvä velimäinen asioiden peittely ja salailu hämmästyttää ja suututtaa. Tutkintaa yritetään tahallaan jarruttaa kyseenalaisin motiivein.

Varistyttö oli ahdistava lukukokemus, eikä tämä jäänyt yhtään jälkeen. Oudosti tämä kuitenkin koukutti ja pakotti lukemaan koko ajan eteen päin, että saisi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu ja mistä oikein on kysymys. Toisaalta kaikki se ahdistavuus ja pahuus myös sai lukemaan nopeammin, että kirja loppuisi pian ja pääsisin lukemaan jotain paljon kevyempää.

Kuten edellinenkin kirja, myös tämä sisälsi yllätyksen ja lopun, joka pakottaa lukemaan seuraavankin osan. Helppoa tämän sarjan lukeminen ei ole ja jos kysymyksessä olisi yhtään vähemmän koukuttava ja huonommin kirjoitettu tapaus, olisin jo jättänyt sen kesken.

Tarina päättyy siis syksyllä Varjojen huone kirjaan. En osaa arvailla mitä on vielä luvassa. Seuraavaksi luen joka tapauksessa jotain ihan muuta.


Erik Axl Sund: Unissakulkija (Hunherelden 2011). Käännös Kari Koski. Otava 2014. Arvostelukappale.

----------------------------------------------------

Kirjabingo: Tänä vuona julkaistu kirja.
Rikoksen jäljillä -haaste.

Kommentit

 1. Kuutar, tässä sentään hiukan jo pohditaan syitä ja syntjä syviä. Minulle Varistyttö oli rankempi ja ellei dekkaristipari olisi tehnyt niin laadukasta työtä, olisin saattanut luovuttaa. Toisaalta tätä tapahtuu ja jos jossain 500 000 ihmistä istuu kaiken aikaa koneella etsien lapsiuhreja, niin eihän sitä voi pyyhkiä mielestä pois tai ainakin sille on yritettävä tehdä jotain.

  Kiinnostavaa kokea, miten Varjojen huone kokoaa tämän kaiken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Varistyttö oli hitusen rankempi, vaikkei tämäkään helppo ollut. Valopilkkuna ihmiset, jotka haluavat selvittää rikokset ja saada tekijät vastuuseen, vaikka työtä vaikeutetaankin. Onneksi on vahvoja ja rohkeita ihmisiä, jotka tekevät asioille jotain konkreettisesti.

   Toki on hyvä, ettei ummista silmiään siltä, mitä maailmassa tapahtuu. Tämä aihe samoin kuin kaikki eläimiin kohdistuva julmuus, on niitä, joiden miettiminen on vain joskus liikaa.

   Odotan myös mielenkiinnolla, miten kaikki langat lopulta solmiutuvat yhteen.

   Poista
 2. Haa, molemmat ovat varauksessa... ja voih, olen sijalla 23 tms. Joten tovi voi mennä. :-/

  Kiitos kumminkin ennakkovilkaisusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Odotus on ikävää, mutta äkkiä se menee. Ja viimeisen kirjan odotus ei ole niin pitkä. :)

   Poista
 3. Olen niin koukussa tähän sarjaan. Nyt en osaa muuta sanoa. Rankkaa kamaa mutta puhuttelevaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä ehdottamasti jää mieleen pyörimään, vaikkei haluaisikaan. Ja pakottaa odottamaan seuraavaa osaa, vaikka tietää että valoa ei ole luvassa. Pakko tietää miten tämä päättyy ja mitä twistejä on vielä tulossa.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä