Håkan Nesser: Toden ja ilveen verkko

Håkan Nesser on ollut lukulistallani jo tovin. Katsoin Van Veeteren kirjoista tehdyn elokuvien sarjan Yleltä jokunen vuosi sitten ja pidin kovasti. Juonet ovat onneksi jo pääosin unohtuneet, joten lukemista elokuvien näkeminen ei häirinne.

Sarjan ensimmäisessä osassa Van Veeteren kollegoineen joutuu selvittämään varsin visaista tapausta. Lukionlehtori Janek Mattias Mitter on löytänyt vaimonsa aamulla kylpyammeesta kuolleena. Mies ei muista illan tapahtumista kaikkea, eikä voi olla varma edes siitä, onko hän syyllinen vaimonsa kuolemaan. Tapauksen ratkominen tuntuu aluksi mahdottomalta.

Nesser on luonut kirjoja varten kuvitteellisen Maardamin kaupungin jossakin päin Eurooppaa. Maastakaan ei ole varmaa tietoa. Nimistöstä tuli itselleni mielikuva Hollannista, mutta todennäköisesti myöskään maata ei löydy kartoista. Mielenkiintoinen ja virkistävä ratkaisu dekkarissa.

Toisin kuin monesti dekkareissa,(ainakin nykydekkareissa) päähenkilön yksityiselämä on erittäin pienessä osassa. Van Veeterenin pohdintoja ja ajatuksia kyllä kuvataan, mutta lähinnä mieli askartelee rikoksen parissa. Tämä ei haitannut, päin vastoin, oli piristävä poikkeus lukea dekkaria, jossa keskitytään rikoksen ratkaisuun. Toisinaan tuntuu, että päähenkilöiden oma elämä on nostettu liiankin tärkeäksi osaksi tarinaa. Joskus se jopa häiritsee. Tämäkin riippuu toki ihan kirjasta ja henkilöistä.

Van Veeterenistä sai kirjojen perusteella hieman erilaisen kuvan kuin minulle oli jäänyt mieleen tv-versiosta. Ellei sitten muistini petä. Joka tapauksessa kirjan Van Veeteren oli hieman karkea ja suorapuheinen. Ehkä jo hivenen kyllästynyt työhönsä eläkeiän lähestyessä.

Jälleen piti miettiä, miksi en ole aiemmin tullut lukeneeksi kirjailijan kirjoja. Jo tämä aloitusosa oli erittäin koukuttava ja taiten rakenneltu juonikuvio piti otteensa loppuun asti. Se hyvä puoli tässä on, että koko sarja on jo suomennettu ja Nesser on jo ehtinyt kirjoittaa useamman osan uutta sarjaakin. Lukeminen ei lopu ihan heti.Håkan Nesser: Toden ja ilveen verkko ( Det grovmaskiga nätet). Tammi 1999. Käännös Saara Villa. 286 sivua.

-----------------------------------------------

Osallistun kirjalla kahteen haasteeseen:

Le Masque Rouge -blogin kirjabingon kohta Palkittu kirja tulee ruksatuksi tällä, sillä kirja on saanut Ruotsin dekkariakatemian debytanttipalkinnon.

Lisäksi kirja sopii Oksan hyllyltä -blogin Rikoksen jäljillä -haasteeseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä