Isaac Asimov: Säätiö

Vanhan kirjan päivä oli ja meni. Tarkoitukseni oli myös osallistua siihen, mutta jumitin niin pahasti tämän kirjan kanssa, että en ehtinyt mukaan. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Asimov kirjoitti tämän Säätiö-trilogian aloitusosan jo vuonna 1951, mutta suomeksi se on saatu vasta vuonna 1976. Sittemmin kirjailija laajensi trilogiaa vielä neljällä osalla, joista 2 sijoittuu aikaan ennen alkuperäisen trilogian tapahtumia ja kaksi niiden jälkeen.

Sarjan ensimmäisessä osassa kuvataan psykohistorioitsija Hari Seldonin Linnunradan laidalle perustaman Säätiön kriisejä. Säätiön tarkoituksena on saada säilytettyä kertynyt tietämys ja ihmisrodun merkittävimmät saavutukset Imperiumin hallintokeskuksen Trantorin rappeutuessa ja lopulta tuhoutuessa. Kirja jakautuu viiteen osaan, jotka ovat ilmestyneet alun perin novelleina lehdissä. Niissä seurataan eri henkilöiden näkökulmasta Säätiön tapahtumia vuosikymmenten kuluessa. Ensimmäisessä osassa Hari Seldon ennustaa, että Imperiumi hajoaa 500 vuoden kuluttua ja galaksi ajautuu sekasorron tilaan. Tuon tilan hän ennustaa kestävän 30 000 vuotta. Säätiö perustetaan, jotta tuo aika saataisiin lyhennettyä tuhanneksi vuodeksi. Seuraavissa kertomuksissa kerrotaan Hari Seldonin ennustamista kriiseistä ja niiden ratkaisemisesta.

Kirja ei ollut ollenkaan niin vaikeaselkoinen kuin olin pelännyt. Tarina oli mielenkiintoinen ja kerronta sujuvaa. Jossain vaiheessa tosin kiinnostukseni hieman herpaantui kaiken politikoinnin keskellä. Lisäksi osien välillä vaihtuvat päähenkilöt ja pitkä aikajänne tekivät kirjasta hieman hajanaisen. Mielenkiintoinen maailma ja sopivan kiinnostava tarina pakottivat kuitenkin sitkeästi lukemaan kirjan loppuun, vaikka välillä tökkikin.

Myönnän, että olen lukenut luvattoman vähän sci-fiä ja varsinkin sen klassikoiksi luettavia teoksia. Tämä oli oikeastaan ensikosketukseni sci-fin perusteoksiin, mutta jää tuskin viimeiseksi. Aion ehdottomasti lukea myös ainakin alkuperäisen trilogian kaksi jälkimmäistä osaa, sen verran pidin Asimovin kerronnasta ja itse tarinasta. Haluan tietää miten tarinassa lopulta käy.Isaac Asimov: Säätiö (Foundation). Wsoy 2009 (Alkuperäisjulkaisu 1976). Suomennos Tuulikki Lahti. 336 sivua.

Kommentit

  1. Hienon kirjan olet löytänyt :)

    Tämä kirja lienee vaikuttanut minuun miltei eniten. Olen lukenut Asimovilta uudestaan teoksia, mutta tätä en ole vielä uskaltanut. Asimov on yhdistänyt myös Säätiö sarjan ja Robotit sarjan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Luulen, että tämä vaatisi toisen lukukerran avautuakseen paremmin. Pitää pikkuhiljaa lukea miehen tuotantoa lisää ja tutustua myös Robotit sarjaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä