Milja Kaunisto: Synnintekijä


Milja Kauniston Synnintekijä ilmestyi jo viime vuonna, mutta jostain syystä en tullut lukeneeksi sitä, vaikka pidänkin kovasti historiallisista romaaneista. Kun Blogat sitten tarjosi tilaisuutta saada Gummerukselta luettavaksi arvostelukappaletta sekä Synnintekijästä (e-kirjana), että sarjan toisesta osasta, päätin tarttua tilaisuuteen.

Synnintekijä aloittaa Turun piispan, Maunu Tavastin, ottopojasta Olavi Maununpojasta kertovan sarjan. Ensimmäisessä osassa Olavi muuttaa Pariisiin opiskelemaan Sorbonnen yliopistoon. Nimensä hän muuntaa latinalaiseen muotoon Olaus Magnukseksi. Pian Olaus ystävystyy opiskelutoverinsa, liiankin kiehtovalta vaikuttavan, Miracle de Servièresin kanssa. Keskiajan Pariisi houkutuksineen pistää Olauksen sitoutumisen pappisuralle kovalle koetukselle. Kesä Miraclen kotilinnassa horjuttaa hänen vakaumustaan entisestään.

Tämä oli varsin lupaava uuden historiallisen sarjan aloitus.  Pidin kovasti Kauniston kerronnan tyylistä. Hän kirjoittaa väkevää tekstiä, johon on helppo uppoutua mukaan. Keskiajan Pariisi piirtyy eteen suorastaan pelottavan elävänä hajuineen kaikkineen. Olauksen sisäinen kamppailu tunteitaan ja halujaan vastaan oli kuvattu onnistuneesti ja uskottavasti.

Tarina on mielenkiintoinen ja varsinkin historiallisten romaanien ystävälle tämä oli ilahduttava lukukokemus. En ole lukenut juuri ollenkaan keski-ajalle sijoittuvia kotimaisia romaaneja, lukuun ottamatta paria Kaari Utrion kirjaa. Tämä herätti kyllä innon lukea lisää.

Lopun paljastus pääsi yllättämään ainakin tämän lukijan ja oli jatkoa ajatellen varsin kutkuttava. Se hyvä puoli tässä "myöhäisherännäisyydessäni" on, että pääsen lukemaan jatkoa heti perään eikä tarvitse odotella.Milja Kaunisto: Synnintekijä. Gummerus 2013. E-kirja. 308 sivua. Arvostelukappale. 

Kommentit

  1. Minulta on mennyt tämä ohi. Kiitos vinkistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit kirjan tätä kautta. Tämä oli tosiaan oikein mainio kotimainen historiallinen romaani. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä