Erik Axl Sund: Varistyttö

Erik Axl Sund -nimen taakse kätkeytyy ruotsalainen kirjoittajakaksikko Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist. Varistyttö aloittaa Victoria Bergmanista kertovan trilogian.

Jeanette Kihlberg kollegoineen saa tutkittavakseen väkivaltaisesti kuolleen pojan murhan. Pian löytyy toinen, samalla tavalla surmattu poika. Liikkeellä näyttää olevan erityisen julma sarjamurhjaaja ja rikoskomisario Kihlberg päättää pyytää apua psykoterapeutti Sofia Zetterlundilta. Lisäksi kuvioissa on mystinen Varistyttö, Victoria Bergman, jonka lapsena kokema hyväksikäyttö on johtanut dissosiatiivisen identiteettihäiriön syntyyn.

Juonesta on hankala paljastaa enempää pilaamatta sen käänteitä etukäteen. Murhien selvittelyn lomassa valotetaan Victoria Bergmanin synkkää elämäntarinaa sekä seurataan Sofia Zetterlundin vaiheita. Eniten mietityttää mystisen Victoria Bergmanin henkilöllisyys, jonka aavistin jo hitusen ennen sen paljastumista.

Kirja ei ollut sieltä keveimmästä päästä. Tuntui, että tähän oli ympätty mukaan kaikki maailman pahuus ja kaikkein raaimmat mahdolliset rikokset. Yleensä kartan tietoisesti kirjoja, joissa on näin ahdistavia teemoja, mutta tämä koukutti kuitenkin niin tehokkaasti alusta asti, että se oli ahmittava loppuun pikavauhtia, vaikka välillä lukeminen oli vaikeaa. Lyhyet lukuvälit (jollaisista pidän erityisesti) houkuttelivat lukemaan vielä vähän lisää.

Lopun koukku pakottaa lukemaan myös seuraavan osan, vaikka kirja olikin lukukokemuksena yksi ahdistavimmista pitkiin aikoihin. En uskalla suositella tätä kaikkein herkimmille lukijoille. Jos ihmisten pahuus ja raakuus ei saa ahdistumaan liikaa, kannattaa kirjaan tarttua, jos psykologinen jännitys kiinnostaa.
ErikAxl Sund: Varistyttö. Otava 2014. Kääntäjä Kari Koski. Ennakkokappale.

Kommentit

 1. Tätä ei tosiaakan voi suositella kaikkein herkimmille, mutta minä olen ertiyisherkkä just tälle aiheelle ja silti luin. Jos 500 000 istuu netissä rikollisten tarpiedensa takana omantunnon kolkuttmatta, eikö meidän kuulu tietää.

  Kirjan nerous on siinä, että aihe laajenee, mutta silti, syy on sama. Tai ainakin siltä nyt näyttää tässä vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Itselkenikin juuri tämö aihe plus eläimiin kohdistuvat julmuudet ovat kaikkein rankimpia lukea. Mutta ne ovat todellisuutta ja se on välillä hyvä herätä muistamaan.

   Saa nähdä mihin suuntaan tarina etenee seuraavassa osassa.

   Poista
 2. Kuutar, innolla tosiaan jäämme odottamaan, mihin suuntaan sarjaa jatkossa viedään. Kesäkuu, tule jo! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kesäkuuhun tuntuu olevan pitkä aika! :D

   Poista
 3. Jännältä kuulostaa, kun lukee kirjasta tehtyjä postauksia ;)

  VastaaPoista
 4. Aikamoinen dekkari tämä kyllä oli, eikä tosiaan herkille lukijoille! Kieltämättä odotan jo kesäkuuta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuuta odotellaan tosiaan jo täälläkin, niin tukevasti tämä koukutti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä