Gillian Flynn: Sharp Objects

Gillian Flynnin tuorein kirja Gone Girl (Kiltti tyttö), on ollut paljon esillä blogeissa kevään ja kesän aikana. Kirja kiinnostaa minuakin, mutta en ole vielä sitä lukenut. Sen sijaan nappasin hetken mielijohteesta Flynnin kaksi aikaisempaa kirjaa Helsingin rautatieaseman pokkarikaupasta junalukemiseksi.

Sharp Objects on Flynnin esikoinen. Chicagolainen toimittaja Camille Preaker palaa kotikaupunkiinsa Missourin Wind Gapiin raportoimaan kaupungissa tapahtuneesta nuoren tytön murhasta ja toisen katoamisesta. Camille majoittuu äitinsä ja isäpuolensa sekä siskopuolensa luo. Hän ei ole nähnyt perhettään vuosiin eikä kotiinpaluu ole helppoa. Mieleen palaavat kummittelemaan pelottavat muistot lapsuudesta ja nuoruudesta. Myös pikkusiskon kuolema vaivaa yhä omien demoniensa kanssa alati kamppailevan Camillen mieltä.

Tämä on aiheeltaan ja teemaltaan rankka kirja. Tunnelma on synkkä ja välillä suorastaan painostava. Päähenkilö Camille on monin tavoin rikkinäinen ja onneton, lapsuutensa haavoittama. Karu totuus paljastuu kokonaisuudessaan vasta lopussa, vaikka tiettyjä asioita voi aavistella jo aiemmin. Onneksi ihan loppuun oli kuitenkin päästetty pieni toivon pilkahdus. Muuten kirja olisi ollut aivan liian lohduton.

Kirja koukutti heti alusta asti ja se oli pakko ahmia äkkiä loppuun. Vaikka en ole kovin nopea lukemaan vieraalla kielellä, tämä tuli luettua yllättävän pikaisesti. Edes mainitsemani rankkuus ei saanut minua hidastamaan, sillä oli pakko saada tietää, kuinka kaikki päättyy. Flynn kirjoittaa sujuvasti ja kuljettaa tarinaa jouhevasti loppuun asti. Onnistuipa kirjailija vielä heittämään loppuun niin yllättävän käänteen, että en osannut aavistaa sitä ollenkaan. Oikein kelpo dekkari siis.

Kirja nosti odotukset kirjailijan seuraavien teosten suhteen korkealle. Varsinkin paljon kehuttu Gone Girl kiinnostaa nyt entistä enemmän.

Kirjan ovat lukeneet myös Norkku ja Minna Vuo-Cho.
Gillian Flynn: Sharp Objects. Crown Publishing 2013. 396 sivua. Kannen suunnittelu Darren Haggar.


Kommentit

 1. Jos tästä tykkäsit, niin suosittelen vielä Flynnin Dark Places -kirjaa. Se on ehkä kolmikon synkin mutta veti ainakin minulta jalat alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti aion senkin lukea, tuli ostettua sekin ja vaikuttaa ainakin takakannen perusteella hyvältä. Synkkyys ei pelota, jos vain mielentila on oikea. :)

   Poista
 2. Vaikka Kiltti tyttö jätti minut aika kylmäksi kiinnostuin silti tästä. Flynnin kirjoissa on näemmä erittäin houkuttelevat kannet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkään tästä ulkoasusta. Ja uskallan suositella tätä, vaikka en ole Kilttiä tyttöä vielä lukenut.

   Poista
 3. Oi, oi! Harmi kun pitää olla tällainen kielitaidoton pösilö, mutta toivottavasti teos pian käänetään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että käännös saadaan tästäkin. :)

   Poista
 4. Kiltti tyttö oli minulle vain okei, luettava, muttei mitenkään mullistava. Silti nämä kaksi muuta Flynnia kiinnostavat, ehkä jopa enemmän kuin Gone Girl antaisi aihetta. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kiinnostaa tämän myötä vielä enemmän nuo kaksi muuta. Jännä nähdä miten Kiltin tytön kanssa käy, kun odotukset alkavat olla jo aika korkealla. :)

   Poista
 5. Minulla taas jäi Sharp Objects vähän Kiltin tytön varjoon. Taisin lukea väärässä järjestyksessä. Kiltissä tytössä minua viehätti sellainen kepeä näkökulmien (ja siten myös totuuksien vaihtelu) ja tämä oli ehkä siihen nähden vähän perinteinen. Ei huono kirja kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hyvä, että luin tämän ensin. Taidan säästää Kiltin tytön ihan viimeiseksi. Toivottavasti ei tule klassista pettymystä, kun odotan niin paljon kirjalta.

   Poista
 6. Vaikuttaa lupaavalta kirjalta. Minulta on tosin Gone girl vielä lukematta, mutta vaikuttaa siltä, että tässä on sellainen kirjailija, josta voisin pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla Flynn meni jo tämän kirjan myötä ihan sinne Slaughterin ja kumppaneiden rinnalle. Suosittelen lämpimästi. :)

   Poista
 7. Innostuin Gone Girlistä todella paljon, joten olen kovin kiinnostuntu Flynnin muistakin. Hyvältä siis vaikuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Kannattanee lukea nämä vanhemmat ennen Kilttiä tyttöä, jos mahdollista.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä