Lukumaraton alkakoon!

Nyt se on viimein täällä, ensimmäinen lukumaratonini. Alun perin minun piti aloittaa vasta keskiviikkoaamuna, mutta koska olen joka tapauksessa hereillä vielä keskiyöllä ja muutenkin valvon pitkään, päätin aloittaa jo 00.00. Kirjoja valitsin toivottavasti riittävän määrän ja riittävän erilaisia, jotta valinnan varaa on tarpeeksi. Novellikokoelmia tuli valittua ehkä liikaakin, mutta parempi liikaa kuin liian vähän. Kuvassa vasemmallla pino, josta valitsen luettavat kirjat ja oikealla novellikokoelmat, joista valitsen "kitalaenpuhdistusnovellit".


Saa nähdä kuinka tässä käy. Raportoin maratonin etenemisestä tähän postaukseen aina sopivin väliajoin. Todennäköisesti aloitan maratonin Helvi Hämäläisen Kauniilla sielulla.

12:48

Niinhän siinä sitten kävi, että en ollut ehtinyt lukea kirjaa kuin vajaan tunnin, kun simahdin. Aloittelijan moka, olisi sittenkin ollut parempi aloittaa vasta tänä aamuna. No, tämä ratkaisi nyt sen, että taidan lähteä mukaan myös toiselle maratonille. Jospa se sitten menisi hieman paremmin. Luettuna on nyt vasta yksi kirja.

Helvi Hämäläinen: Kaunis sielu (144 sivua)

Huh, millainen aloitus ei voi muuta sanoa. Luulin varautuneeni kirjan tyyliin, mutta pääsi se silti yllättämään. En ole lukenut Hämäläiseltä aiemmin kuin runoja, joten en osaa nyt verrata tätä hänen muuhun proosatuotantoonsa. Säädyllinen murhenäytelmä on kyllä tarkoitus lukea, mutta uskoisin sen olevan tätä kesympi.

Kirja on Hämäläisen esikoinen jonka tämä kirjoitti jo 1927. Kirja jäi julkaisematta tuolloin ilmeisesti aiheensa vuoksi ja se julkaistiin postuumisti vasta vuonna 2001. Loppujen lopuksi aikalaisia kuohuttanutta takakannessa mainittua päähenkilön eroottista kiintymystä ystävättereensä ei ollut kuvattu kovinkaan paljon. Muutama viittaus päähenkilön rakkaudesta naisiin ja yksi suudelma, siinä se. Ei juuri hätkähdytä nykylukijaa. Rivien välistähän voi tietysti lukea paljonkin, jos haluaa sukeltaa syvemmälle.

Enemmän kirjassa yllätti sen kiihkeys ja päähenkilön murha-aikeet ja niiden toteutus. Hän päätyy lopulta pitkien suunnittelujen jälkeen tappamaan miespuolisen rakastajansa. Murhan motiivi tuntuu jäävän myös päähenkilölle itselleen arvoitukseksi, vaikka tämä esittääkin erilaisia teorioita syystä.

Kirjan kerronta on tosiaan suorastaan intohimoista ja samalla hyvin runollista. Luonto ja sen kuvaus on vahvasti läsnä. Kirjan rytmiin päästyäni sitä oli luettava samalla kiihkeällä tempolla kuin se on kerrottu. Tämä oli siis oiva valinta yhdeltä istumalta loppuun luettavaksi kirjaksi. Rankka, mutta kieleltään kaunis kirja.

Kirja jätti niin vahvan jälkimaun, että kitalaenpuhdistusnovelli on tämän jälkeen paikallaan, ennen seuraavaa kirjaa.

13: 39

Ai niin, olihan tämä ensimmäinen yhteinen lukumaraton päässyt myös valtakunnan mediaan, kun Nyt-liite julkaisi jutun nettisivuillaan.

1. novelli: Eeva Tikan Hauen laulu (10 sivua)

Ensimmäinen kitalaenpuhdistusnovelli on takana ja tämän myötä ensimmäisen kirjan vahva tunnelma vaihtui kuulaan kauniiksi ja haikeaksi. Tikkaa ei turhaan kehuta luontokuvauksestaan, hän tosiaan saa luonnon kauneuden heräämään eloon tekstissään. Novellissa pojan tehtävänä on kirjoittaa linturuno, mutta muistot kuolleesta isoisästä tuovat lopulta mieleen Hauen laulun. Novelli on kokoelmasta Haapaperhonen.

Taidan lukea seuraavankin novellin tästä kokoelmasta, sen verran tämä ihastutti.

Seuraavaksi taidan tarttua Vieraan turvaan.

18:58

Hitaasti, mutta varmasti tämä etenee. Keskeytyksiä on ollut enemmän kuin etukäteen arvelin. Toinen kirja on nyt luettu ja aika hurja oli sekin.

Ian McEwan: Vieraan turva (138 sivua)

Ei ollut tämäkään sieltä keveimmästä päästä. Olisihan minun tietysti jo Sementtipuutarhan lukeneena tietää, mihin kirjailija pystyy. Tiesin kirjan olevan eroottinen, mutta en tiennyt mihin se kaikki johtaa. Tämä kirja saattaa hyvinkin olla McEwania rankimmillaan. Loppu onnistui hätkähdyttämään, sillä en yhtään ollut varautunut siihen, vaikka jotain pahaa aavistelinkin. Tämä oli rankka, mutta hyvä.

Pidin tästä enemmän kuin Sementtipuutarhasta, mutta en yhtä paljon kuin muista lukemistani McEwaneista. Sovitusta ei ole vielä ylittänyyt mikään. Toisaalta minulla on vielä useampi herran kirja lukematta (mm. Lauantai ja Ikuinen rakkaus).

Sitten lisää Tikkaa kitalaenpuhdistukseen tämän jäljiltä.

2. novelli: Eeva Tikan Haapaperhonen (8 sivua)

Niminovellissa liikutaan perhosten maailmassa. Edellisen tavoin Tikka kuvailee kauniisti perhostarkkailijan mielenmaisemaa ja perhosia. Näissä novelleissa on jotain kovin taianomaista ja rauhoittavaa. 
Täydellisiä kirjojen välissä luettavaksi.

Loppu

Nyt se on sitten ohi. Unohduin vielä lukemaan Eeva Tikkaa enkä meinannut muistaa tulla tänne enää raportoimaan. Tämä oli nyt vähän hajanainen maraton nukahteluineen ja muine keskeytyksineen, joten luettu sivumäärä ei päätä huimaa.

Viimeisenä kirjana oli F. Scott Fitzgeraldin Kultahattu, joka kyllä vakuutti, mutta johon en kuitenkaan ihastunut sen kummemmin. Siitä ehkä lisää huomenna, kun ajatus kulkee paremmin. Luin vielä lopuksi yhden novellin Tikan kokoelmasta. Sekin oli samaa taattua laatua kuin edelliset. Pitää lukea tuo kokoelma loppuun lähiaikoina.

Mutta nyt unten maille. Yhteenvetoa luvassa huomenna.

Kommentit

 1. Dublinilaisia oli erilainen kuin Joycelta olin kuvitellut, toivottavasti ei käy liian raskaaksi maratoonille. Hotel Sapiens pitäisi lukea, se kiinnostaa kovasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että en päädy tuolta Dublinilaisilta lukemaan yhtään novellia, saa nähdä. Mutta ehkä sitten maratonin jälkeen. Hotel Sapiens vaikuttaa kyllä todella kiinnostavalta. :)

   Poista
 2. Tsemppiä! Oi Hotel Sapiens. ♥ Sen lukeminen vaatii aika paljon ajattelua, joten ei ehkä kovin väsyneenä kannata sitä ottaa lukuun, mutta minä ainakin ahmin kirjan, vaikka olisi varmaan pitänyt lukea se hieman hitaammin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitos! :) Katsotaan tartunko Hotel Sapiensiin nyt vai jääkö se maratonin ulkopuolelle. En haluaisi ahmia sitä liian nopeasti. Joka tapauksessa luen sen.

   Poista
 3. Onpa sinulla mielenkiintoisia kirjoja. Hämäläisen arviota odotan. Tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hämäläisen sain juuri luettua, pitää yrittää kirjoittaa siitä vähän jotain. :)

   Poista
 4. Tsemppiä - minä tartun nyt Thomas MAnniin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vasta ensimmäinen kirja takana, kun menin sitten nukahtamaan kesken. :)

   Poista
 5. Ooh, Kultahattu, Oma huone ja Kaunis sielu. Onnea maratonille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katsotaan tuleeko noista luettua muita kuin juuri lopettamani Kaunis sielu. Kultahattua olen jo joskus aiemmin aloittanut ja nyt olisi kyllä oiva tilaisuus lukea se viimein loppuun. :)

   Poista
 6. Oi Hotel Sapiens! Siitä odotan innolla juttua jos sen päädyt lukemaan. Ja löytyy sun listalta kyllä paljon muutakin kiinnostavaa. Tsemppiä maratonille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hotel Sapiensin luen joka tapauksessa, vaikka sitten maratonin jälkeen eli eiköhän siitä jossain vaiheessa tule juttua. :)

   Poista
 7. Oi, sinulla on MwEwanin Vieraan turva! Sen haluan itsekin ehdottomasti lukea, joten erityisesti arvio siitä kiinnostaa. Novelleja sinulla tosiaan näyttää olevan kaikille sormille ;)

  Ei muuta kuin lukemisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo McEwan on ollut hyllyssä jo ihan liian kauan. Varmaan pakko lukea se nyt pois. :) Joo, innostuin tosiaan novellien kanssa. Todennäköisesti päädyn lukemaan niitä vain parista kokoelmasta. Mutta onpa mistä valita. :D

   Lukemisiin!

   Poista
  2. Kai teet vielä erikseen arvion tuosta McEwanin kirjasta? Minua se alkoi nyt kiinnostaa vielä enemmän kuvauksesi perusteella!

   Jotenkin lohdullista kuulla, etten ollut ainoa torkahtelija. ;-))

   Poista
  3. Lohduttaa tosiaan kummasti, että muutkin on nukahdelleet kesken. :D

   Pitää jossain vaiheessa kirjottaa tuosta Vieraan turvasta pidempi teksti, oli se sen verran vaikuttava.

   Poista
 8. Tsemppiä lukumaratoniisi ja todella kiinnostavia kirjoja! Oma huoneeseen kannattaa varaa aikaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, voi tosiaan olla, että Oma huone jää nyt välistä. En haluaisi sitäkään lukea liian nopeasti ja pohdiskelematta. Mutta katsotaan. :)

   Poista
 9. Valinnan runsaus taitaa näin lukumaratonin aikana olla enemmän hyöty kuin haitta! :D

  Tsemppiä ja jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on ihan totta, hyvä olla vallinnanvaraa! :)

   Poista
 10. Hui! Vieraan turva on hurja. Saa nähdä, mitä tykkäät. Voi vaatia todella kauniin kitalaenpuhdistuksen. Hämäläinen kuulosti hyvältä. Niin myös Tikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain juuri loppuun Vieraan turvan ja hurjahan se oli. Pitänee lukea lisää Tikkaa tähän väliin. :)

   Poista
 11. Jos tarvitset maratonin loppupuolella kevyttä ja nopeaa luettavaa, niin tuo Arhippa on sellainen. Menestystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä tähän mennessä luetut ovat olleet sen verran raskaita, että voi tulla tuo Arhippa kohta tarpeeseen. :)

   Poista
 12. McEwanilta en olekaan lukenut yhtään. Pitäisi varmaan. Ja joo, loppupuolella alkaa kummasti kaipaamaan jotain kevyttä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä McEwania, mutta kannattaa aloittaa jostain muusta kirjasta kuin tämä (tai Sementtipuutarha). Joo, yritin tuossa juuri lukea Hotel Sapiensia, mutta en oikein jaksanut keskittyä siihen. Piti vaihtaa kirjaa. :)

   Poista
 13. Hih, meidän aloitukset on lähes identtiset! Järkevää tai ei, lukeminen keskiyöstä keskiyöhön oli hienoo, juhlallista sanoisinko. Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinhän siinä kävi, etä innokas maratoonaaja täälläkin torkahti heti alkuunsa ja nukkuikin sitten kunnon unet. Jälkikäteen harmittaa, kun kallista lukuaikaa valui hukkaan, mutta seuraavalla kerralla skarpimpana sitten. :)

   Poista
 14. Ehdin vasta nyt katsomaan miten maratonissasi kävi. Onnea suorituksesta, vaikka uni veikin alussa voiton :) Toivottavasti Kingin novellit päätyvät lukuun vaikka sitten seuraavan maratonin aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Osan Kingin novelleista olen lukenutkin, mutta muutama on vielä lukematta. Luen kyllä varmasti vielä nekin. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä