Marja Björk: Poika

Marja Björkiä on suositeltu minulle jo ajat sitten, mutta en ole jostain syystä saanut luettua yhtään hänen kirjaansa, ennen tätä. Nyt on sekin vahinko vihdoin korjattu.

Poika kertoo transsukupuolisen Makken tarinan. Makke on aina tiennyt olevansa poika, mutta on syntynyt fyysisesti tytöksi. Lähipiiri ei oikein tiedä, kuinka suhtautua asiaan. Äiti yrittää kaikesta huolimatta pukea Makken prinsessamekkoon ja vaikka veli puolustaakin Makkea koulussa, ei hän ihan sulata tämän identiteettiä.

Kertojana on Makke itse ja tämä on mielestäni hyvä ratkaisu. Lukija pääsee näin lähemmäs päähenkilöä ja tämän tuntemuksia ja kokemuksia. Olin jostain syystä yllättynyt siitä, miten vaivattomasti Makke sopeutui koulumaailmaan. Luulin että hän olisi kohdannut enemmän syrjintää ja kiusaamista. En tiedä johtuuko tämä siitä, että olen jotenkin kyyninen vai mistä, mutta olin joka tapauksessa positiivisesti yllättynyt. Kasvaminen ja eläminen väärässä ruumiissa on varmasti tarpeeksi rankkaa, ilman muiden pilkkaakin. Ehkä syynä siihen, että Makke hyväksyttiin helposti osaksi porukkaa, oli hänen oma asenteensa ja periksiantamattomuutensa. Myös veljen tuella oli varmasti vaikutusta asiaan. Kirja perustuu Björkin oman pojan kokemuksiin ja tämä antaa tarinalle vielä lisää syvyyttä ja uskottavuutta.

Kirja oli todella nopealukuinen, luin sen yhdeltä istumalta. Tämä ei suinkaan vähentänyt asian painavuutta. Aihe on tärkeä ja siitä ei todellakaan ole kirjoitettu liikaa. Itse en ole juurikaan lukenut tähän teemaan liittyviä kirjoja, vaikka muuta HLBTI-kirjallisuutta onkin tullut luettua. Jos tiedätte lukemisen arvoisia kirjoja, jotka käsittelevät transsukupuolisuutta, suositelkaa ihmeessä, haluan lukea lisää.

Kaiken kaikkiaan ensikosketus Marja Björkiin oli positiivinen ja aion varmasti lukea muitakin hänen kirjojaan tulevaisuudessa. Minulle aiemmin suositellut Puuma ja Prole kiinnostavat nyt vielä enemmän, mutta luulen, että Posliinin jätän väliin rankan aiheensa takia. En halua, enkä pysty lukemaan tiettyjä, itselleni liian rankkoja aiheita, käsitteleviä kirjoja.
Marja Björk: Poika. Like 2013. 215 sivua. Arvostelukappale.

Kommentit

 1. Minäkin pidin tästä. Enkä muuten ole myöskään lukenut Björkiltä muuta, mutta kiinnostaa kyllä ehdottomasti!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua rupesi ihan harmittamaan, etten ole tullut aiemmin lukeneeksi, vaikka kovasti on suositeltukin. Onneksi se vahinko on helppo korjata. :)

   Poista
 2. Kirja kiinnostaa ja olen varannut sen kirjastosta. Lasteni serkku oli avoliitossa pojan kanssa, joka halusi lopettaa avoliiton, koska aikoi mennä sukupuolenkorjausleikkaukseen...oli kyllä aikamoinen shokki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! Oli mielenkiintoista lukea aiheesta transsukupuolisen itsensä näkökulmasta kerrottuna.

   Poista
 3. Kuutar, pidin Björkin Puumasta enkä vain aiheen takia, sillä Björkissa on potentiaalia kirjoittajana. Tämän jätän nyt väliin ihan hirmuisten kiireiden takia.

  Kansi olisi saanut olla hieman armollisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puumaa suositeltiin minulle jo ajat sitten ja hävettää kyllä hieman etten ole lukenut sitä vieläkään. Tartun siihen kyllä ehdottomasti seuraavaksi. Pidin myös kovasti Björkin tyylistä.

   Kansi on tosiaan aika rankka, mutta sopii kyllä kirjaan.

   Poista
 4. Tykkäsin kirjasta kovasti, jopa viiden tähden verran. Aion lukea kaikki aikaisemmatkin hänen kirjansa, sillä Björkillä on tarinankerronta hansikkaissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykästyin Björkin kerrontaan. Edellisellä kirjastoreissulla hain Puumaa, mutta harmikseni kaikki kappaleet olivat lainassa ja näyttävät olevan yhä. Ei auta kuin odotella. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä