Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita

Lukudiplomin suoritus etenee hitaasti, mutta varmasti. Sinisalon novellikokoelmalla kuittaan Lyhytproosaa-kategorian. Kirja onkin pölyttynyt hyllyssäni suorastaan rikollisen kauan, mutta viimein sain hyvän kimmokkeen lukea sen.

Kokoelman novellit on yhtä lukuunottamatta julkaistu aiemmin muualla. Kirjan viisitoista novellia ovat, kuten kannessakin jo luvataan, enemmän tai vähemmän häiritseviä tarinoita. Tarinat on julkaistu vuosien varrella erilaisissa lehdissä ja antologioissa, vanhimmat ovat kahdeksankymmentäluvulta ja tuorein (Grande Randonnée) on kirjoitettu tätä kokoelmaa varten. Kuten kirjailijakin esipuheessaan mainitsee, osa novelleista on aiheiltaan jo hieman vanhentuneita, mutta tämä ei häirinnyt ainakaan minun lukukokemustani.

Sinisalolta olen lukenut aiemmin kolme kirjaa (Ennen päivänlasku ei voi, Sankarit, Enkelten verta) joten kirjailijan tyyli oli tuttu ja kerrontaan oli helppo päästä mukaan. Novellien aiheet olivat hyvinkin erilaisia ja tapahtumapaikat vaihtelivat koe-eläinlaboratoriosta mainostoimistoon. Osa sijoittui selkeästi toisenlaiseen todellisuuteen ja aikaan kuin omamme. Kaikissa kertomuksissa oli joku koukku, joka sai minut lukemaan ne mielenkiinnolla loppuratkaisua odottaen. Osa myös jäi kaihertamaan mieleen vielä lukemisen jälkeenkin. En osaa nostaa kokoelmasta yhtä yksittäistä novellia yli muiden, vaikka pidin toisista enemmän kuin toisista.

Pidin kirjasta ja voin lämpimästi suositella sitä esimerkiksi Sinisalon tuotantoon vielä tutustumattomille (ja toki myös muillekin). Omassa hyllyssä odottaa vielä kaksi lukematonta Sinisaloa, joiden maailmaan sukeltamista odotan mielenkiinnolla.Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita. Teos 2005. 

Kommentit

 1. Tämä oli ensimmäinen Sinisaloni ja voi että minä tykkäsin! Aiheutti kylmiä väreitä (Teneriffan lämmössä/kuumuudessa), pelotti ja ihastutti. Kädettömien kuninkaiden lisäksi olen lukenut Ennen päivänlaskua ei voi -kirjan, muiden lukemista odotan innolla. Sinisalo on ehdottomasti yksi suomalaisia suosikkikirjailijoitani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvelinkin, että tämä voisi olla hyvä kirja tutustua kirjailijan tuotantoon. Sinisalo on minunkin suosikkejani sekä tässä genressä, että ylipäätään. :)

   Poista
 2. Minusta Grande Randonnée tuntui ihan parhaalta tarinalta. Minusta se on tarina, joka lohduttaa lukijaansa. Kyllä ne muutkin lueskeli.

  VastaaPoista
 3. Luulenpa, että kun uskaltaudun jossain vaiheessa taas kotimaisen kirjallisuuden pariin - oi kotimaisuuden aika, milloinka tulet - Sinisalo on kärkipäässä kun teen valintoja. Todennäköisesti jopa tämä kirja. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että Sinisalo kiinnostaa. Itse ainakin olen ihan koukussa. :)

   Poista
 4. Tämä voisi olla mielenkiintoinen luettava. En ole oikeastaan Sinisalon teoksiin tutustunut.

  Sinulle on tunnustus blogissani: http://cillainwonderland.blogspot.fi/2013/02/11-asiaa-ja-kysymysta-haaste-tunnustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta! :)

   Suosittelen lämpimästi Sinisaloa, varsinkin jos esiemrkiksi maaginen realismi kiinnostaa. :)

   Poista
 5. Ihanaa ystävänpäivää sinulle, blogistani löytyy haaste :)

  VastaaPoista
 6. Hih, huomasin juuri tuosta edellisestä kommentista, että sinut onkin jo haastettu :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos ja hyvää ystävänpäivää! :)

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Novelleja tulee luettua aivan liian harvoin eikä Sinisaloakaan ole tullut koskaan luettua, joten tämä täytyy ehdottomasti laittaa listalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama vika täälläkin noiden novellien kanssa, pitäisi lukea enemmän. :)

   Poista
 9. Hei! Sinulle on jotain blogissani :)

  http://maailmanaareen.blogspot.com.au/2013/02/blogihaaste-11.html

  VastaaPoista
 10. Minultakin löytyisi sulle jotain blogistani. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Blogi jää tauolle