Kari Hotakainen: Ihmisen osa

Kari Hotakaisen Ihmisen osa valikoitui 13 kotimaista kirjailijaa-haasteeseen luontevasti, sillä Hotakaiseen minun on pitänyt tutustua jo kauan ja kyseisen kirjan olin saanut joskus äänikirjana Elisa Kirjasta (olisiko ollut liittymisetuna, en enää muista). Oikeastaan aloitin kirjan kuuntelun jo viime vuoden puolella, mutta pääsin loppuun vasta nyt, joten eiköhän sen voine laskea mukaan haasteeseen.

80-vuotias Salme Malmikunnas kohtaa sattumalta kirjailijan ja myy tälle elämäntarinansa 7000 eurosta. Salme ei paljon kirjailijoista ja kirjoista (fiktiivisistä) perusta, mutta 7000 eurolla on mahdollisuus auttaa tytärtä Helenaa. Salme kertoo kirjailijalle oman ja perheensä tarinan niin kuin hän itse sen näkee. Kirjailija puolestaan pitää itsellään oikeuden muokata tarinaa fiktiiviseksi. Jääkin hieman epäselväksi, mikä osa tarinasta on lopulta "totta" mikä fiktiota. Salmen ja kirjailijan lisäksi tapahtumia kerrotaan myös Salmen puhumisen lopettaneen miehen Paavon, suuren tragedian kohdanneen Helenan, elämänsä todellisen laidan muilta salaavan Pekan sekä Maijan ja tämän Afrikasta Suomeen tuleen miehen Bikon näkökulmasta. Pääseepä ääneen myös Helenan firman juhlissa tapaama mies, Kimmokin. Vasta lopussa selviää, mihin tarkoitukseen Salmen kirjailijalta saamat rahat lopulta menivät.

Pidin kirjasta erittäin paljon. En tiedä kuinka suuri vaikutus oli sillä, että kuuntelin sen äänikirjana, jonka luki Ritva Valkama. Mielestäni lukijavalinta oli erittäin onnistunut.* Valkaman lukemana tarina sai sellaisia sävyjä, joita itse luettuna ei olisi tullut esille. Toki itse tarina moninaisine henkilöineen vei mukanaan alusta asti ja sai kuuntelemaan kirjaa eteenpäin. Vaikka mukana oli huumoria siinä määrin, että virnistelin itsekseni kirjaa kuunnellessani (muun muassa bussissa), oli tarina pikemminkin tragikoominen, paikoin jopa raadollinen.

Täytyy silti myöntää, että välillä oli vaikea pysyä perässä, kun tarinaa seurattiin niin monen eri henkilön näkökulmasta. Kuuntelin tätä nimittäin lähinnä liikkeellä ollessani ja välissä saattoi olla yli viikkokin etten kuunnellut kirjaa. Äänikirjaa kun ei edes voi kätevästi selata taaksepäin ja tarkistaa, kuka kertoi ja mitä kertoi ja milloin kertoi, niin välillä olin iloisesti pihalla. Mutta oma vikanihan tuo tietenkin oli.

Tämä rohkaisi tutustumaan Hotakaisen tuotantoon lisää. Ehkäpä seuraavaksi tartun Finlandia-voittaja Juoksuhaudantiehen, se kun on jo haasteen puolesta luettavien listalla.Kari Hotakainen: Ihmisen osa. Siltala 2009. 276 sivua.

*Tarkempi googlailu paljasti, että Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa on kirjasta tehty näytelmä, jossa Riva Valkama esittää Salme Malmikunnasta. Se voisi olla mielenkiintoista nähdä.


Kommentit

 1. Mietin juuri, että miten selvitä äänikirjan kanssa, sillä minä palaan usein edellisille sivuille ja katson vaikka,että kuka tässä nyt olikaan kyseessä etc.

  Tätä en ole lukenut, mutta Juoksuhaudantiestä pidin. Kyllä Hotakainen kirjoittaa osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tosiaan ongelma minullakin näissä äänikirjoissa. Varsinkin, kun ei välttämättä kuuntele säännöllisesti joka päivä. Mutta muuten käteviä, kun voi lähteä kävelylle ja kuunnella samalla kirjaa.

   Juoksuhaudantietä kohti siis seuraavaksi. :)

   Poista
 2. Oi, tämä on minusta Hotakaisen paras, olen lukenut häneltä kaiken paitsi sitä Kohelon nimellä kirjoitettua, vaikka sekin kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaan huikea ja vakuutti minut. Haluan ehdottomasti lukea lisää! Ai niin, en muistanutkaan, että Hotakainen oli sen Kohelon takana.

   Poista
 3. Kävin katsomassa Ihmisen osan viime keväänä ja Ritva Valkama on siinä aivan ilmiömäinen. Muutenkin pidin näytelmäversiosta todella paljon. Kirjan luin aiemmin viime vuonna ja lopputunnelmani oli surumielinen ja haikea, muttei toivoton. Hotakainen todellakin osaa kuljettaa tarinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuo näytelmä alkoi kiiinnostaa vielä enemmän. Samanlaiset tunnelmat oli minullakin loppuun päästyäni.

   Poista
 4. Tämän voisi kyllä Hotakaiselta lukea. Asetelma vaikuttaa kiinnostavalta ja ehkä olen jo päässyt yli hotakais-traumastani ;D Olen siis vain yhden kirjan häneltä lukenut, Juoksuhaudantien. Se oli pienoinen pettymys eli ei ehkä paras kirja aloittaa tutustuminen Hotakaiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä lämpimästi! :) Saa nähdä mitä tykkään tuosta Juoksuhaudantiestä. Ehkä luen Hotakaiselta sittenkin vielä jotain muuta ennen sitä.

   Poista
 5. Voi jessus, tätä on kehuttu niin paljon että täytyy kai sitten ottaa messiin ensi kirjastoreissulla. Kiitos arvostelusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Ja suosittelen lämpimästi. Pitäisi itsekin lukea lisää Hotakaista. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä