Suzanne Collins: Nälkäpeli

Nälkäpeli valikoitui Science Fiction -haasteen kategoriaan Nuorille suunnattu sci-fi luontevasti, sillä kirja on ollut lukulistallani siitä lähtien, kun tiedostin sen olemassaolon. Kirjasta (tai koko sarjasta) on tullut iso hitti ja onpa siitä ehditty jo tehdä elokuvakin. Muutenkin tuo dystopia genre tuntuu olevan ainakin nuorten kirjojen puolella nyt kovasti suosiossa ja mikäpä siinä. Minuun genre ainakin vetoaa, myös aikuisten puolella.

Kirja aloittaa samannimisen trilogian, joka sijoittuu luonnonkatastrofien tuhoaman Pohjois-Amerikan raunioille kohonneeseen Panemiin. Panem on jaettu kahteentoista vyöhykkeeseen, joista jokaisella on oma tehtävänsä ja tuotannonalansa. Vyöhykkeitä oli alun perin kolmetoista, mutta kansalaisten epäonnistuneen kapinan seurauksena 13. vyöhyke tuhottiin ja rangaistukseksi kehitettiin Nälkäpeli. Nälkäpeli on vuosittain pelattava raaka peli, johon arvotaan jokaiselta vyöhykkeeltä yksi tyttö ja poika. Valitut, tribuutit, lähetetään pääkaupunki Capitoliin, jossa he osallistuvat koulutukseen. Tämän jälkeen heidät viedään varsinaiselle taisteluareenalle, jona toimii milloin mikin luonnontilainen paikka. Siellä he joutuvat selviytymään omin avuin. Voittajia voi kuitenkin olla vain yksi ja hän on ainoa hengissä säilynyt. Peli päättyy vasta, kun muut ovat kuolleet. Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Katniss Everdeen, joka ilmoittautuu vapaaehtoiseksi pelastaakseen  pikkusiskonsa Primin, jonka nimi on noussut esiin arvonnassa.

En ihmettele ollenkaan, miksi kirja on saavuttanut niin suuren suosion. Kun sekoitetaan mielekiintoinen, vaihtoehtoiseen maailmaan sijoittuva tarina, vahva päähenkilö, johon on helppo samaistua, koukuttava juonikuvio ja sujuva kerronta, on lopputulos väistämättä varsin viihdyttävä. Itselleni ainakin kävi niin, että kun pääsin tarinaan sisään, se vei mukanaan ja olin lukenut puolet kirjasta kuin huomaamatta. Oli pakko lukea vielä vähän, että sai tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. Jatko-osat on luonnollisesti ihan pakko lukea. Tässä voi käydä niin, etten jaksa odotella milloin saan ne kirjastosta lainaan vaan päädyn ostamaan ne.
Suzanne Collins: Nälkäpeli (The Hunger Games). WSOY 2008. Suomentanut Helene Bützov. 335 sivua.

Kommentit

 1. Minä ahmin juuri nyt ihan samaa kirjaa, todella koukuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mie huomasinkin Facebookissa, että olit myös lukenut tämän. Maltan tuskin odottaa että saan jatko-osat käsiini!

   Poista
 2. Minustakin kirjat olivat hyviä, jokseenkin lievästi kyllä myös petyin. Lukemisesta on sen verran, etten enää tarkalleen muista mikä siinä riipi, MUTTA koukuttavia olivat. Tuli muutamien yöunien sijaan luettua tätä sarjaa ja mentyä zombina töihin hahas.

  Katsoin elokuvan tästä ekasta osasta ja olin yllättynyt miten hyvä se oli. Kannattaa kyllä katsoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka osassa ei vielä ainakaan itseäni ärsyttänyt mikään, mutta saa nähdä sitten millaisia jatko-osat ovat.

   Mietinkin onko leffa katsomisen arvoinen. Pitääpä siis pistää katsottavien listalle. :)

   Poista
 3. Myös minä koukutuin vahvasti tähän sarjaan! Ykkösosa on näistä ehdottomasti paras, mutta toisaalta toinen ja kolmas kertovat tavallaan tarinan loppuun. Minä päädyin käsittelemään tätä yhtenäisenä teoksena, joka on vain jaettu kolmeen osaan, niin saan siitä eniten irti.

  Ja yhdyn Katriin, elokuva oli todella hieno ja upeasti toteutettu! Ei siinä tietenkään kaikkea voi olla mukana, mutta silti hienosti kirjaa mukaeleva toteutus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä varmasti totta, että enemmän saisi irti, jos lukisi kaikki osat peräkkäin. Näistähän on ilmestynyt yhteisnide, mutta se(kin) on näköjään aika tiiviisti lainassa.

   No nyt alkaa tuo elokuva kiinnostaa entistä enemmän. :)

   Poista
  2. Voisin vaikka ostaakin, jos ei olisi budjettiongelmia. Katsotaan,jos ja kun rahatilanne korjaantuu. :)

   Poista
 4. Minä olen jo useamman päivän ajan tiiraillut netistä tuota trilogian yhteisnidettä ja pohdin edelleen kotiuttaisinko sen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minä hypistelin sitä kirjakaupassa. Saa nähdä sorrunko vielä ostamaan sen, jos en saa kirjastosta noita jatko-osia.

   Poista
  2. KANNATTAA!!! Nälkäpeli on ihan hirveen hyvä, jos ei ajattele sitä et se on lapsia tappamassa toisiaan areenalla;)

   Poista
  3. Oikeassa olet. Oli kyllä jotenkin liiankin helppoa unohtaa se fakta.

   Poista
 5. Jatko-osatkin kannattaa lukea! Sarja muodostaa oikeastaan selkeän kokonaisuuden vasta kun kirjat on luettu yhdessä, sekä ensimmäinen että toinen kirja päättyvät avoimesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt harmittaa, kun en odottanut, että saan kaikki osat käsiini vaan joudun pitämään tauon osien välissä.

   Poista
  2. ihan samaa mieltä et jatko osatkin kantsii lukea tyypin kaa:D!!!!

   Poista
 6. Itse en ole tätä lukenut, mutta katsoin kirjan pohjalta tehdyn elokuvan jokunen aika sitten. En tosin silloin heti tiennyt, että elokuva on tehty kirjan pohjalta. Senpä takia en varmaan ainakaan ihan heti halua lukea tätä. Elokuva oli ihan hyvä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitänee nyt hommata se leffa jostain, alkoi kiinnostaa siinä määrin näiden suositusten jälkeen. :)

   Poista
 7. Hyvää alkanutta vuotta! Blogissani on tunnustus sinulle.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä