Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa

Etsiskelin sopivaa kirjaa Science Fiction -haasteen Steampunk-kohtaan ja törmäsin muutamassa blogissa Magdalena Hain kirjaan, joka edustaa kyseistä kategoriaa. Steampunkista minulla on aiempaa kokemusta vain Alan Mooren The League of Extraordinary Gentlemen -sarjakuvien pohjalta. Tosin lukiessani niitä, en tiennyt niiden olevan steampunkia vaan se selvisi minulle jälkeen päin, kun selvittelin tätä haastetta varten sopivia kirjoja kyseisestä lajityypistä. Sinänsä steampunk on mielenkiintoinen suuntaus, joka on nykyisin paljon muutakin kuin kirjallinen. Steampunkissa kirjan tapahtumat sijoittuvat yleensä 1800-luvun ympäristöä muistuttavaan vaihtoehtoiseen todellisuuteen. Keksinnöillä ja erilaisilla, erityisesti hyöryllä toimivilla, kojeilla on keskeinen osa maailmassa. Tämä on varsin mielenkiintoinen genre, josta lukisin mielelläni lisääkin kirjoja.

Kerjäläisprinsessa sijoittuu Vihreälle saarelle Keloburgin kaupunkiin, jonne prinsessa Gigin perhe pakenee Umbroviasta. Kuningasperhe ei kuitenkaan ole turvassa sielläkään, sillä vallananastajat ovat seuranneet heitä ja kaappaavat Gigin sisaret. Ystävänsä katupoika Henryn ja ihmissusi Mussovitsin avulla Gigi lähtee pelastusretkelle, josta ei käänteitä puutu.

Kirjan Vihreä saari on Grönlanti, jonka jääkentät ovat sulaneet ja paljastaneet altaan saariryhmän. Vaihtoehtoinen maailma oli kiinnostava ja siitä olisi lukenut enemmänkin. Myös salaperäinen Umbrovia jäi hieman etäiseksi. Tämä oli tosin vasta sarjan ensimmäinen osa, joten ehkäpä pääsemme kurkistamaan tulevissa osissa myös sinne.

Paljon toimintaa ja tapahtumia sisältävä, nuorille suunnattu, kirja vei mukanaan myös varttuneemman lukijan. Hain kieli on kuvailevaa ja soljuvaa ja minä pidin siitä. Kirjan 178 sivua meni ihan huomaamatta, tätä olisi lukenut enemmänkin. Loppuun oli vielä koottu pieni tietopaketti steampunkista ja taustoitettu hieman kirjan maailmaa. Mukana oli myös aiheeseen liittyvä kirjalista.

Kirjan ovat lukeneet myös ainakin Jossu, Morre ja Nafisan.Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa. Karisto 2012. 188 sivua. Kansi Sára Köteleki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä