Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa

Blogimaailmasta tutun Vera Valan esikoisdekkari osui silmiini heti tuoreeltaan kirjaston uutuushyllystä ja pitihän se napata lainaan. Italiaan sijoittuva kirja aloittaa Arianna de Bellis tutkii -sarjan.

Italialais-suomalainen Arianna on miehensä Giovannin kuoltua päätynyt osakkaaksi pikkuserkkunsa Ermeksen perustamaan roomalaiseen etsivätoimistoon. Toimeksiannot tulevat useimmiten vaimoilta, jotka epäilivät miehiään uskottomuudesta, mutta yllättäen Arianna saa puhelun Tolfasta, jossa hänen loma-asuntonsa sijaitsee. Luciano Reale, Tolfan hotellisuvun jäsen, pyytää Ariannaa tutkimaan kälynsä Lilyn kuolemaa. Paikallinen karabinieeri ei tunnu pitävän tapauksen tutkimista tärkeänä ja Arianna päättää ottaa toimeksiannon vastaan. Joillakin kylän asukkailla tuntuu kuitenkin olevan omat salaisuutensa varjeltavanaan eivätkä he suhtaudu Ariannan tutkimuksiin suopeasti. Amerikkalainen Lily on olemuksellaan ja käytöksellään sekä ihastuttanut että vihastuttanut ja tämän murhaan löytyy motiivi jos toinenkin. Kuka on lopulta ollut tarpeeksi kylmäverinen tappaakseen naisen?

Tämä oli oikein viihdyttävä dekkari, jonka voi varmaan laskea kuuluvaksi ns. kodikkaiden murhamysteerien (cozy mysteries) lajityyppiin. Jännitystä on sopivasti, mutta raaka väkivalta ja kaikkein karmeimmat käänteet puuttuvat. Minä ainakin viihdyin dekkarin parissa loistavasti. Tämä oli tunnelmaltaan ja tyyliltään juuri sopiva tämän hetkiseen mielentilaani. En kaivannut tähän yhtään enempää toimintaa vaan pidin kirjan rauhallisesta temposta. Välillä tekee mieli ottaa etäisyyttä liiankin realistisiin ja toinen toistaan raaempia rikoksia sisältäviin rikoskirjoihin ja lukea jotain perinteisemmän tyylistä. Tämä toimi oivana todellisuuspakona.

Mukana oli myös ripaus romantiikkaa, kun Arianna huomasi hämmentyneenä tuntevansa vetoa sekä toimeksiantajaansa, että edesmenneen miehensä Giovannin ystävään, ulkoministeri Bartolomeoon. Romantiikan ystävänä ihmisuhdekiemurat ovat aina tervetullut elementti myös dekkareissa. Oman lisämausteensa kirjalle toi lisäksi sen miljöö. Italian maaseutu tuli kirjassa kiehtovasti esille ja murhan selvittelyn lomassa nautitut ruoat saivat veden herahtamaan kielelle. Kummasti tämän myötä myös minulla heräsi halu matkustaa Italiaan. (Tunnustan myös, että googlasin Tolfan ja katselin kuvahaun kuvia kaihoisasti. ;)

Kaiken kaikkiaan tämä oli oiva avaus sarjalle ja mystiset tapahtumat, joista saatiin vasta muutamia vihjeitä, Ariannan omassa menneisyydessä saavat odottamaan jatkoa mielenkiinnolla.

Kirjan ovat lukeneet myös ainakin Leena, Kirsi ja Annika K.Vera Vala: kuolema sypressin varjossa. Gummerus 2012. 359 sivua.

Kommentit

 1. Minä aloittelin tätä eilen ja kirja kyllä tempaisee mukaansa. Huomenna työmatkalla saan jatkaa kirjan loppuun. :)

  VastaaPoista
 2. OOoooh, tuo Italian kuvaus minua tässä kiinnostaa eniten!

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen tätä lukemassa ja tarina kyllä vie mukanaan. Juuri eilen illalla mietin, että on hyvä, ettei kaikissa dekkareissa ole raakuutta ja väkivaltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisinaan on ihan paikallaan lukea vähän "kesympää" jänitystä. :)

   Poista
 4. Minä olen aika rankkojen dekkarien ystävä, mutta kuitenkin enemmän sen psykologisen jännityksen kannalla. Veran kirja ei ollut kovin pelottava, mutta upea avaus, jolta odotan jatkossa enemmän pelottavuutta ja Ariannaan vähemmän siloa. Valan tarinan rakenne on ehyt ja toimiva. Angelon on oltava aina mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni menee lähes kaikki, mutta joskus on sellainen olo, ettei halua lukea mitään kauhean rankkaa. Tämä kirja on juuri sopiva sellaiseen olotilaan. Olen samaa mieltä tarinan rakenteesta ja Angelosta! Angelo on mainio hahmo ja tosiaan toivottavasti myös jatkossa mukana. :)

   Poista
 5. Hei! Jos et ole vielä tämmöistä kirjaa lukenut niin suosittelen lukemaan; Teuvo Pakkala-Elsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Kiitos suosituksesta! Täytyy tunnustaa, että kotimaisten klassikoitten lukeminen on jäänyt vähemmälle, mutta täytyy lisätä tämä lukulistalle. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä