Emmi Itäranta: Teemestarin kirja


Science Fiction -haasteen innostamana ja positiivisia arvioita luettuani päätin tarttua tähän dystopiakuvaukseen. Kotimaisesta kirjallisuudesta näitä ei taida vielä ihan kauheasti löytyä, maailmalta sitäkin enemmän. Itseäni tämä teema on kiehtonut jo jonkin aikaa.

Kirja kertoo teemestarin tyttärestä Noriasta, joka elää maailmassa, jossa vedestä on huutava pula. Sotilaat säännöstelevät ja vahtivat veden käyttöä. Vesirikoksista rangaistaan ankarasti. Teemestarin talossa Noria valmistautuu seremoniaan, jossa hänestä tulee seuraava teemestari. Samalla hän saa säilytettäväkseen salaisuuden, joka on vaarallinen aikoina joina veden kätkemisestä voi saada kuolemantuomion.

Kirja on voittanut Teoksen fantasia- ja scifikirjoituskilpailun enkä yhtään ihmettele. Tarina on kiehtova ja pelottavan uskottava. Itäranta kirjoittaa kaunista kieltä, joka soljuu eteen päin kuin virtaava vesi. Sijaintia ei määritellä tarkkaan, mutta ollaan jossain Kuusamon lähellä, vaikka osa nimistä viittaakin jonnekin Aasian suuntaan. Samalla tavalla kuin kirjan tapahtumien sijainti myös menneisyys jää hämärän peittoon. Kertomuksesta ei tarkasti selviä, mikä on johtanut vesipulaan, kenties jokin katastrofi, jokin mitä ihmiset ovat tehneet. Entismaailmasta on jäljellä enää muoviroinaa kaatopaikalla. Lumiset talvet ovat enää kaukainen muisto. Ei voi olla pohtimatta, että olemme kenties menossa tätä tulevaisuutta kohti.

Pidin kirjasta kovasti. Se oli taidokkaasti rakennettu tulevaisuuden uhkakuva, jota voi pitää uskottavana. Siksi se oli myös pelottavan tuntuinen. Odotan mielenkiinnolla mihin aiheeseen kirjailija tarttuu seuraavaksi.

Osallistun kirjalla Science fiction -haasteen kohtaan 10. Apokalyptinen / Dystopia / Utopia.
Tästä ovat kirjoittaneet myös ainakin BooksyAhmuMorreElma IlonaMariaKatja, ja Johnny.


Emmi Itäranta: Teemestarin kirja. Teos 2012. 265 sivua. Graafinen suunnittelu Ville Tiihonen.

Kommentit

 1. Teemestarin kirja on tosiaankin vahva, hieno romaani. Se on kaareltaan ehjä, pelottavan uskottava (kuten kirjoitat) ja vielä niin kauniisti kirjoitettu.

  Minäkin jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä Itäranta seuraavaksi kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun kyse on vielä esikoisesta ei voi kuin ihailla. Odotukset on nyt sitten aika korkealla seuraavan kirjan suhteen.

   Poista
 2. Hyvin tiivistetty! Minäkin odotan ja toivon Itärannalta uutta kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Toivotaan, että ei tarvitse pitkään odotella.

   Poista
 3. Lukulistalle menee!

  Haastoin sinut blogissani.

  VastaaPoista
 4. Miekin haastoin sinut Kuutar. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä