Jari Tervo: Layla

Kuusi kovaa kotimaista -haasteessa päätin valita luettavaksi jotain Jari Tervolta. Kuinka ollakaan sain hyppysiini Tervon uusimman kirjan, jonka aihepiiri vaikutti varsin mielenkiintoiselta. Olen muutaman kerran aieemin yrittänyt lukea Tervoa, mutta aina se on jäänyt pelkäksi yritykseksi. Vian on täytynyt olla minussa, sillä Laylasta pidin kyllä kovasti.

Juonesta en uskalla tässä kovin paljon paljastaa, mutta siitä on kerrottu enenmmän muualla. Laylan nimihenkilö on kurdityttö, joka pakenee Turkista perheensä kostoa ja päätyy lopulta Suomeen. Samaan aikaan, kun Layla lähtee pakomatkalle, Suomessa lapsensa huoltajuuden menettänyt Helena ajautuu prostituoiduksi toiveenaan saada lapsensa huoltajuus takaisin itselleen. "Prostibisnestä" puolestaan pyörittää Armonlahti, jonka aiemmat bisneskuviot ovat menneet pieleen. Kuvioissa pyörii myös filosofian opiskelija Mika Jaussi, joka vastustaa islamia ja muslimeja suorastaan raivokkaasti ja ryhtyy ajatuksista tekoihin.

Kirjassa on melko runsas henkilögalleria, mutta ainakin itse pysyin hyvin kärryillä. Juonikuviot myös tulivat mielestäni onnistuneesti päätökseen jokaisen henkilön kohdalla. Koska tämä on ensimmäinen kirja, jonka Tervolta olen lukenut, minulla ei ole vertailukohtaa, mutta silti aihevalinta ja kirja ylipäätään jotenkin yllätti feministisyydellään. Eikä naisten sortaminen rajoitu vain kurdeihin vaan kirjassa saavat osansa myös suomalaiset miehet:
"Finlandiyassa entiset miehet ja entiset poikaystävät tappoivat naisiaan aivan samoista syistä kuin kurdit tai turkkilaiset tai syyrialaiset miehet, mutta Finlandiyan miesten murhia ei kutsuttu kunniamurhiksi. Silti he murhasivat oletetun kunniansa vuoksi. Heidän uskontonsa oli humala. He vetäytyivät oikeudessa sen suojiin."
Sen verran olen Uutisvuotoa seurannut, että tiesin Tervolla olevan sanan hallussa ja myös omanlaisensa hieman ironinen huumorintaju. Itselläni vaati aluksi hieman totuttelua ennen kuin pääsin sisälle Tervon tyyliin kirjoittaa, mutta loppujen lopuksi aloin pitää siitä. Tuntui, että tekstissä on mukana koko ajan pieni sarkastinen pohjavire ja että kirjailija ei ole aina ihan vakavissaan.

Kaiken kaikkiaan tämä oli positiivinen lukukokemus ja ensi kosketus kirjailijan tuotantoon. Tämän perusteella aion ehdottomasti lukea lisää Tervoa. Otan mielelläni vastaan suosituksia, mikä Tervon kirja kannattaisi lukea seuraavaksi!Jari Tervo: Layla. WSOY 2011. 362 sivua.


Kommentit

 1. Lue ihmeessä se Tervon Kallellaan-isän päiväkirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksesta, pitää seuraavalla kirjastoreissulla katsastaa tämä. :)

   Poista
 2. Vakkarisuositukseni Tervon tuotannosta: Pyhiesi yhteyteen ja Myyrä. Jälkimmäisen rakennetta tosin jotkut ovat moittineet hankalaksi, itse tykkäsin. :) Molemmista löytyy juttua blogistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitääpä tulla lukemaan, mitä kirjoitat noista. :) Myyrää olen joskus hypistellyt kirjastossa, mutten ihan uskaltanut siihen tarttua. Ehkäpä nyt sitten.

   Poista
 3. Hauskaa että Tervo on Laylan myötä löytänyt uusia lukijoita. :) Minulle Tervo iski vasta toisessa aallossa - ensimmäisellä kierroksella luin pari niitä dekkartyyppisiä enkä innostunut ollenkaan, mutta Jori suosituksesta kokeilin niitä poliittista historiaa luotaavia kirjoja ja tykästyin hänen verbaalivetoiseen huumoriinsa.

  Varmaan suosittelen Ohranaa... tosin tuo Kallellaan on minultakin vielä lukematta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksesta. :) Nuo historiaan sijoittuvat kirjat kiinnostavat kyllä ehkä eniten tällä hetkellä. Minulla on hämärä muistikuva, että olen yrittänyt joskus lukea juuri jotain noista dekkarityyppisistä (Minun sukuni tarina?), mutta en sitten päässyt juuri alkau pidemälle. Mutta jospa nyt mieltyisin myös niihin. Katsotaan. :)

   Poista
 4. Tämä on ensimmäinen kirja, jonka tulen Tervolta lukemaan, aiheen puolesta minulla on suuret ennakko-odotukset! Saapi nähdä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihe on tosiaan mielenkiintoinen ja minä ainakin tykkäsin kovasti. :)

   Poista
 5. Ohrana, Minun sukuni tarina ja Pyhiesi yhteyteen. Tai ei sillä niin väliä ole minkä valitset, minä olen tykännyt kaikista Rautapäätä lukuunottamatta, mutta sekin olisi parantunut jos olisin lukenut kirjat järjestyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksista! Katsotaan mihin päädyn. Kaikki kyllä kiinnostavat. :)

   Poista
 6. Ensimmäinen Tervo tämä oli itsellekin, ja ehdottomasti luettava lisää, jotta voi muodostaa kirjailijasta tarkemman kuvan :D
  Yllättävää oli tosiaan kuinka sutjakasti niinkin moni hahmo sulautui kerrontaan sen suuremmitta ongelmitta -kertoohan se tekijästä jo jotain. Itse taidan yrittää haalia seuraavaksi Poliisin pojan jostain...tietää sitten viimein mistä silloin ysärillä puhuttiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse meinasin kokeilla noita historiallisia romaaneja. Pitänee aloittaa tuosta Myyrästä, kunhan saan aikaiseksi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä