H. G. Wells: Aikakone

Nyt on sitten Science Fiction -haaste avattu ihan käytännössä. Minulla oli oikeastaan valinnan vaikeus kirjojen suhteen siinä mielessä, että niin paljon on lukematta. Olen lukenut scifiä todella vähän, vaikka koko ajan on ollut aikomus lukea enemmän. Toisin sanoen lukematta ovat kaikki klassikot, kuten vaikkapa tämä. Valitsin tämän, koska se sopi aikamatkustuskategoriaan. Täytyy sanoa, että kirja yllätti varsin positiivisesti. Tunnustan, että kirjan aikainen julkaisuajankohta (1895) herätti hieman ennakkoluuloja, mutta olin siis väärässä, jälleen.

Kirjassa englantilainen tiedemies, jota kertoja kutsuu aikamatkustajaksi, on keksinyt aikakoneen, jonka avulla hän matkustaa tulevaisuuteen. Palattuaan uskomattomalta matkaltaan aikamatkustaja kertoo matkastaan tuttavilleen, jotka eivät oikein usko hänen puhuvan totta. Kirjan tulevaisuudenkuva on varsin raadollinen ja lohduton. Kun kaikki maailman vitsaukset ovat jääneet historiaan ja on saavutettu näennäisesti täydellinen tila, on ihmisen älyllinen kehitys pysähtynyt. Ihmiskunta on jakautunut kahtia henkisesti ja fyysisesti rappeutuneisiin ja nautintoja jahtaaviin eloihin sekä maan alla asustaviin työläisiin morlokeihin, jotka metsästävät eloita ravinnokseen.

Siinäpä tulevaisuudenkuva, jonka ei toivoisi toteutuvan. Olen tosin itsekin pessimistinen maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuuden suhteen. Tällä menolla päädytään varmasti johonkin dystopiakirjallisuudessa kuvattuun vaihtoehtoon ja niitähän riittää. Mutta eipä siitä nyt sen enempää.

Aiheena aikamatkustus on aina kiehtova mentiinpä sitten tulevaisuuteen tai menneisyyteen. Jos nyt hatara muistini pelaa oikein, en ole tainnut lukea aiheeseen liittyviä kirjoja vaan se on tuttu enemmänkin elokuvien ja tv-sarjojen puolelta. Haastetta varten tekemälläni alustavalla kirjalistalla on mukana toinenkin aikamatkustuskategoriaan sopiva kirja, Connie Willisin Tuomiopäivän kirja, joka on ollut lukulistallani jo aika pitkään.

Kirjan tarina on kiinnostava ja avautuu lukijalle hiljalleen samalla, kun aikamatkustaja pääsee kertomuksessaan eteenpäin. Aikamatkustaja tekee havaintojensa pohjalta päätelmiä tulevaisuuden maailmasta, mutta kertomuksen edetessä osa päätelmistä paljastuu virheellisiksi. Lopulta hän muodostaa jonkinlaisen teorian siitä kuinka vallitsevaan tilanteeseen on päädytty. Kirjan tulevaisuuden kuvaan vaikuttaa luonnollisesti se, että kirja on kirjoitettu 1800-luvun lopulla ja Wells on visioinut mahdollisen tulevaisuuden uhkakuvan sen ajan yhteiskunnallisista oloista.

Kuten sanoin, olin hieman skeptinen kirjan suhteen, mutta kerronta ei ollut ollenkaan raskasta ja tarina soljui eteenpäin sujuvasti. Olisiko syy sitten käännöksen, joka oli tässä painoksessa vuodelta 2000. Toisin sanoen kirjan kieli ei ollut vanhahtavaa kuten pelkäsin. Jotenkin itselläni lukemista saattaa hidastaa se, jos kirjan kerronta on kovin vanhahtavaa ja siksi(kin) monet klassikot ovat jääneet kesken. Mutta ei onneksi tämä.

Kaiken kaikkiaan pidin kirjasta ja aion varmasti jossain vaiheessa lukea lisää H. G. Wellsiä. Varsinkin Maailmojen sota ja Tohtori Moreaun saari kiinnostavat.


H.G. Wells: Aikakone (The Time Machine). Desura 2000. Suomentanut Tero Valkonen. 94 sivua.

Kommentit

 1. Minulla on mielikuva, että luin Aikakoneen ennen ajanlaskun alkua ja että kyseessä oli varhainen käännös. Sait Tero Valkosen käännösversion kuulostamaan houkuttelevalta. Taidanpa jossain vaiheessa ottaa tämän version uusintalukuun. Aikamatkustus on kiehtovaa (siis ainakin kirjallisuudessa).

  VastaaPoista
 2. Mie tykkäsin kovasti tästä kännöksestä, tosin vertailukohtaa ei ole, kun en ole niitä aikaisempia edes nähnyt. Ja mielelläni lukisin lisääkin aikamatkustusteemaisia kirjoja. :)

  VastaaPoista
 3. Minua kiinnostaa H.G.Wellsin kirjat juuri tämä Aikakone tai sitten Maailmojen sota. Pitäisi muistaa kirjastossa käydessä katsoa näitä Wellsin kirjoja. Kiva kun esittelit Aikakoneen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wells oli kyllä positiivinen yllätys. Suosittelen. :)

   Poista
 4. Hauska sattuma, tulin kommentoimaan sitä, että Aikakone on tullut vastaan kerran jos toisenkin Marilyn Monroen elämästä kertovassa romaanissa Blondi - ja sinulla onkin bannerissa hänen kuviaan:D Luen tosiaan Blondia nyt, ja siinä viitataan todella paljon Aikakoneeseen ja Maailmojen sotaan. Itse voisin suositella oikein syvällä rintaäänellä Tuomiopäivän kirjaa, se oli todella todella mieluinen lukukokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustan, olen Marilyn fani. :D Minulla tuo Blondi vielä odottaa hyllyssä, katsotaan nyt milloin uskaltaudun sen pariin. Mutta tuo oli kyllä mielenkiintoinen tieto. Ja itse asiassa tuo Tuomiopäivän kirja on minulla Scifi haasteen alustavassa kirjalistassa mukana. Odotan mielenkiinnolla sen lukemista. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä