Joanne Harris: Herrasmiehiä ja huijareita

Joanne Harris on ollut loputtoman pitkällä tutustuttavien kirjailijoiden listalla jo hyvän aikaa. No, eipä ole enää vaan siirtyy listalle "näiltä haluan lukea lisää".

Kirja vaikutti lupaavalta jo juonensa perusteella. Tapahtumat sijoittuvat St. Oswaldin poikakouluun, jossa on jälleen alkamassa uusi lukukausi. Latinan opettaja Roy Straitley lähestyy urallaan kunnioitettavaa sadannen lukuvuoden rajapyykkiä ja on päättänyt saavuttaa sen, vaikka nykytekniikka ja koulussa tapahtuvat muutokset eivät työtä helpotakaan. Uusi lukuvuosi tuo mukanaan uudet ongelmat ja tällä kertaa koulussa on joku, joka kantaa kaunaa kolmentoista vuoden takaisista tapahtumista ja on päättänyt kostaa.

Tapahtumia kerrottiin sekä latinan opettajan, että salaperäisen kostajan, jonka henkilöllisyys säilyy mysteerinä loppuratkaisuun saakka, näkökulmasta. Kirjan viehätys ainakin minulle olikin juuri siinä, että yritin päätellä, kuka kaiken takana on ja mikä on saanut hänet hautomaan kostoa. Myös brittiläisen poikakoulun miljöö toi oman lisänsä kirjan tunnelmaan. Tavallaan koulu olikin yksi kirjan henkilöistä.

En tiedä onko tämä kirja verrattavissa kirjailijan muuhun tuotantoon kuinka hyvin. Luin jostain, että se olisi hieman erityyppinen kuin hänen muut kirjansa. Mene ja tiedä, mutta Harris kirjoittaa sen verran sujuvasti ja tarina kulkee eteenpäin niin jouhevasti, että mielenkiinto myös muita kirjoja kohtaan kasvoi. Hyllystäni löytyy Pieni suklaapuoti, jonka olen sattuneesta syystä (lue: Johnny Depp) nähnyt elokuvana useaan kertaan. Elokuva on ehdottomasti yksi suosikkejani, mutta en tiedä kuinka uskollinen se on kirjalle. Ehkä pitäisi ottaa siitä jo selvää.

Tätä kirjaa uskallan suositella kaikille perinteisten mysteerien ystäville.Joanne Harris: Herrasmiehiä ja huijareita (Gentlemen and Players). Suomentanut Satu Leveelahti. Otava, 2006. 527 sivua.

(Tästä lähtien lisään tekstien loppuun kirjan tiedot. En tiedä miksi en aiemmin ole sitä tajunnut tehdä, mutta nyt sain vinkin Morren palautekeskustelun kommenteista.)

Osallistun tällä kirjalla Totally British-haasteen (josta minun on pitänyt tehdä oma postaus jo aikoja sitten, mutta en ole saanut päätettyä kategorioita joihin osallistun + kirjoja joilla osallistun niihin...) Modern Women Writers-osioon.

Kommentit

 1. OLen lukenut Joanne Harrisilta Pieni suklaapuoti ja karamellikengät. Eniten pidin Pienestä suklaapuodista. Elokuvakin on katsomisen arvoinen :)

  VastaaPoista
 2. Tämä oli kyllä huima kirja, minua ainakin vietiin kuin pässiä narussa juonen suhteen. Tämä on vähän erityyppinen kuin Harrisin muut kirjat mutta kirjoitustyyli on sama.

  Pieni suklaapuoti on melko samanlainen kirjana mutta erojakin löytyy, ja tarinahan jatkuu Karamellikengissä.

  Omia muita suosikkejani Harrisilta ovat Appelsiinin tuoksu ja Kesäviiniä. Sinisilmä sen sijaan oli suuri pettymys, mutta sen suhteen kirjailija onkin ottanut todella suuren riskin.

  Olipa mukava lukea tästä pitkästä aikaa, kiitos!

  VastaaPoista
 3. Kirjahiiri: Pitää kyllä tosiaan lukea tuo Pieni suklaapuoti ja jatko-osakin. :)

  Linnea: Eipä kestä! :) Monta epäiltyä ehti tosiaan kirjaa lukiessa minullakin olla ennen kuin lopulta selvisi kuka oikeasti on kyseessä.

  Hyvä tietää, että kirjoitustyyli on samanlainen muissa kirjoissa, sillä pidin siitä paljon. Olen vilkuillut nyt kirjastossa juuri Kesäviiniä ja Appelsiinin tuoksua, mutta taidan lukea ensin tuon suklaapuodin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kirjoituksesta, tämä odottaa nimittäin itselläni kirjahyllyssä! :)

  VastaaPoista
 5. Eipä kestä ja hyviä lukuhetkiä! :)

  VastaaPoista
 6. Olen katsonut Pienen suklaapuodin varmaan lähemmäs kymmenen kertaa, mutta en ole varma olenko lukenut kirjaa. Niin ja komppaan sinua tuossa Johnny Depp -asiassa ;) Karamellikengät olen lukenut ja se on loistava! Meillä on kirjahyllyssä nuo molemmat kirjat sekä myös Harrisin Sarkaa ja samettia, mistä en kyllä niin paljoa tykännyt. Pitänee lukea vielä noita muitakin Harrisin kirjoja.

  VastaaPoista
 7. Aika monta kertaa olen minäkin tuon suklaapuodin katsonut. ;) Ja tätä Harrisia suosittelen, ainakin itse pidin kovasti.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä