Geert Kimpen: Kabbalisti

Bongasin tämän kirjan Leena Lumen blogista ja kiinnostuin. Kabbala sinänsä ei ole minulle entuudestaan tuttu aihe (muuten kuin että se on julkkisten parissa suoranainen muoti-ilmiö), mutta koska mytologiat, myytit, uskonnot ja mystiikka sekä historia kiinnostavat vaikutti kirja tutustumisen arvoiselta.

Kabbalisti kertoo 1500-luvulla eläneen rabbi Hajjim Vitalin nuoruusvuosista. Vaikka kyse on oikeasti olemassa olleesta henkilöstä, on kirjan tarina fiktiivinen. Vital asuu israelilaisessa Tsfatin kaupungissa, joka on kabbalismin keskus ja jonne kiinnostuneet tulevat rabbien oppiin. Kuka tahansa ei tuolloin päässyt kabbalaa oppimaan vaan se oli suljetun piirin uskonto, jonka tekstejä pääsivät lukemaan vain rabbien oppiin valitut. Vitalin opettajan menehdyttyä seuraajia on tarjolla useampiakin, mutta hän päätyy Egyptistä tulleen Jitshak Lurijan oppiin. Vitalin haaveena on kirjoittaa kabbalasta yleistajuinen teos, joka olisi kaikkien halukkaiden saatavilla. Haaveen tiellä on kuitenkin joukko vastoinkäymisiä, joista suurin on hänen rakkautensa Lurijan tyttäreen Francesaan.

Kirjan lukemisesta on jo muutama viikko aikaa, mutta en ole saanut kirjoitettua siitä aiemmin. Jotenkin tämä vaati sulattelua tavallista enemmän ja nytkin tuntuu, etten saa itsestäni irti oikein mitään järkevää. Kabbalahan on juutalainen mystinen traditio ja tooran mystistä tulkintaa. Tuntuu, että nykyisin erityisesti julkkisten suosiossa olevalla kabbalalla ei ole juurikaan tekemistä alkuperäisen kabbalan kanssa. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, on suosion taustalla Los Angelesissa perustettu Kabbalah Centre, joka vaikuttaa lähinnä huijauslahkolta ja jolla ei ole mitään tekemistä juutalaisuuden kanssa. Näin päättelisin ainakin pikaisen aiheeseen tutustumisen jälkeen, mutta ei siitä sen enempää.

Tätä kirjaa on verrattu Paulo Coelhon tuotantoon ja taidettu jopa markkinoida sillä vertauksella, mutta vaikka tiettyä samankaltaisuutta on, en ehkä kuitenkaan ihan allekirjoita tuota vertausta. Toki yhtäläisyyttä löytyy sen verran, että Coelhon kirjoissa on mukana tiettyä henkisyyttä ja Kabbalistissakin oli vahvasti esillä Jumalan feminiininen ilmentymä, Shekhina, josta itselleni tuli väistämättä mieleen Coelhon ainakin kirjassa Piedrajoen rannalla istuin ja itkin esittämä ajatus Jumalan naispuolisista kasvoista, mutta Coelhon henkisyys on kuitenkin mielestäni enemmän universaalia eikä tunnu olevan vahvasti sidottuna mihinkään tiettyyn uskontoon kun taas Kabbalistissa oli kyse nimenomaan juutalaisuudesta. Toisaalta voi miettiä sitäkin, kuinka hyvä markkinointikikka vertaus Coelhoon edes on, sillä vaikka moni hänen kirjojaan rakastaakin, niin varmaan aivan yhtä moni niitä inhoaa. Oma suhtautumiseni on lähinnä neutraali, olen pitänyt muutamista Coelhon kirjoista paljonkin, mutta jotkut taas eivät ole iskeneet ollenkaan.

Itse luin tätä lähinnä historiallisena fiktiona, jossa oli aimo annos mystiikkaa ja jopa yliluonnollisia elementtejä. En voi kieltää, etteikö tämä olisi saanut minua kiinnostumaan aiheesta ja herättänyt halun tietää lisää. Kirja oli kirjoitettu hyvin ja sillä tavalla vetävästi, että sitä oli sujuva lukea. Tarina oli sen verran kiehtova, että oli pakko saada tietää, miten kaikki lopulta päättyy. Jotenkin kirjan loputtua jäi olo, että entäs seuraavaksi? Vitalin elämässä päättyi yksi luku, mutta seuraava oli vasta alkamassa. Ainakin itseäni jäi kiinnostamaan, miten tarina siitä jatkuu. Oikean Hajjim Vitalin elämästähän voi löytää tietoa, mutta itseäni kiinnostaa nimenomaan tämän kirjan henkilön tarina, joka ehkä eroaa tosielämän tapahtumista. No mutta, jatkoa lienee turha odottaa, joten loppu jää oman mielikuvituksen varaan.

Kimpen on kirjoittanut Kabbalistin lisäksi muitakin romaaneja, joista yksi kertoo Isaac Newtonista ja mitä nyt sain irti kirjailijan nettisivuilta, kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Kirjaa ei tosin ole taidettu vielä kääntää edes englanniksi eikä suomennoksestakaan ole tietoa, joten lukemista joutuu hieman odottelemaan.Geert Kimpen: Kabbalisti. Bazar 2011. Suomentanut Titia Schuurman. 399 sivua.

Kommentit

 1. No, sinähän olit onnistunut laajentamaan tätä aihetta loistavasti. Minusta jo kirja itsessään oli niin vaikuttava, että jäin melkin vain siihen.

  En pidä iteäni uskonnllisena, mutta pidän kirjoista, joissa on mystiikkaa, historiaa eli siis myös vähän faktaa, romanssia ja hiukan ehkä myös seiikailua. Vrt. Loistava Kirjan kansa.

  (Myös maaginen realismi on kovasti minua vievää. Lue Punainen morsian!)

  Olen aivan samaa mieltä siitä, että on todellakin kyseenalaista mainostaa tätä kirjaa Coelhon avulla, sillä itsekin suhtaudun häneen hyvin ristiriitaisesti. Olen pitänyt muutamasta Coelhosta varsin paljon, mutta ne muut...en sano sitä nyt;-) Tai: Mokomaa tekofilosifiaa ja huomaa hänen lukeneen profeetta Gibraninsa.

  Kiinnostavaa tietää, että Kimpen on kirjoittanut muutakin. Odotan niin,että Gerldine Brooksia suomennettaisiin lisää...ja siinähän menisi sitten Kimpenkin.

  VastaaPoista
 2. Joo, mie vähän innostuin ja aihe lähti rönsyilemään.

  Pitäisi tosiaan lukea tuo Punainen morsian, maaginen realismi vetoaa minuunkin.

  Totta puhut Coelhosta. ;)

  Aika outoa, ettei Geraldine Brooksia ole vielä käännetty lisää, mutta toivottavasti se ei tarkoita, että kääntäminen olisi lopetettu Kirjan kansaan. Jäämme odottamaan. :)

  VastaaPoista
 3. Hei Kuutar, tulin lukemaan tämän Leenan huhtiarvonnan innoittamana :). Samaa mieltä Coelhosta kuin sinä ja Leena!

  VastaaPoista
 4. Hei! Kiva kun piipahdit. Coelho herättää tosiaan tunteita puoleen ja toiseen. :)

  VastaaPoista
 5. Joo, samoilla linjoilla Coelhosta kanssanne... Mutta tästä Kabbalistista olen myös samoin hämmennyksessä, että sulattelua vaatii. Mukavaa kerrassaan lukea muiden ajatuksia kirjasta, jonka on juuri sulkenut :)

  VastaaPoista
 6. Tosiaan, on mielenkiintoista lukea, mitä ajatuksia ja tunteita muissa on herättänyt kirja, joka on vielä tuoreena omassa mielessä. Ja tämä kirja herätti paljonkin ajatuksia. Ei mikään helppo pala purtavaksi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä