Vuoden 2010 kymmenen parasta

Nyt kun vuosi on vaihtunut, on hyvä aika listata kymmenen parasta viime vuonna lukemaani kirjaa. Tehtävä ei ole helppo, sillä lukemieni 65 kirjan joukossa on paljon hyviä kirjoja. Tässä nyt kuitenkin pitkällisen mietinnän tulos:

Susan Abulhawa: Jeninin aamut

Palestiinaan sijoittuva kirja Israelin ja Palestiinan konfliktista. Tämä kirja sai minut kyyneliin monesti ja muutenkin se herätti monenlaisia tunteita ja sai ajattelemaan.

Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa 

Etelä-Sudaniin sodan, nälänhädän ja kansanmurhan keskelle sijoittuva kirja, jonka tarina vei mukanaan heti alkusivuilta. Jälleen kerran lukiessa kävin läpi monenlaisia tunteita.

A. S. Byatt: Riivaus

Kahdessa ajassa liikkuva kertomus salatusta rakkaudesta, kirjoittamisesta, kirjallisuudesta ja sen tutkimisesta. Taitavasti punottu, monikerroksinen tarina, joka vaatii varmasti useamman lukukerran.

Geraldine Brooks: Kirjan kansa

Kiehtova kertomus vanhan haggadan (juutalaisten uskonnollinen kertomuskokoelma) vaiheista 1400-luvulta nykypäivään. Tarina vei mukanaan alkusivuilta.

Joyce Carol Oates: Kosto - Rakkaustarina

Vuoden ravistelevimpia lukukokemuksia.

Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta

Hirvoseen en ollut tätä ennen tutustunut, mutta tästä kirjasta lukemani ylistävät arviot saivat minut kiinnostumaan. Kirjassa liikutaan Sambiassa ja kertojina ovat suomalainen mies ja sambialainen nainen. Kirja lunasti kirkkaasti odotukset, joita etukäteen oli muodostunut.

Ian McEwan: Polte

Ian McEwan on lempikirjailijoitani ja vaikka tämä ei ehkä ihan yltänyt samalle tasolle kuin vaikkapa Sovitus, oli se silti (kaikesta ylihilseen menevästä fysiikkahöpinästään huolimatta) vuoden mieleen jäävimpiä kirjoja ja paikkansa listalla ansainnut.

Sami Hilvo: Viinakortti

Tälle kirjalle voisin antaa vuoden yllättäjä tittelin, sillä en ollut ihan varma, mitä odottaa siltä, mutta luettuani sen olin liikuttunut ja vaikuttunut. Kirjan aiheesta ei ole todellakaan kirjoitettu liikaa, ainakaan Suomessa.

John Ajvide Lindqvist: Ihmissatama

Kirjailija vakuutti jo Ystävät hämärän jälkeen -kirjallaan. Ihmissatama on taitavasti punottu ja arvoituksellinen kertomus, jossa on maagisia ja yliluonnollisia elementtejä.

Mary Ann Schaffer ja Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Tämä oli, surullisista kohdistaan huolimatta ehdottomasti hyvän mielen kirja! Toisen maailmansodan jälkeiseen Britanniaan sekä Guerneyn saarelle (joka on osa Kanaalisaaria) sijoittuva kirjeromaanin muotoon kirjoitettu kertomus, joka lumosi ainakin minut.


Paljon hyviä kirjoja tuli luettua viime vuonna, mutta nyt on uusi vuosi ja uudet haasteet. Uuden vuoden lupauksia minulla ei ole ollut tapana tehdä, mutta ehkä lupaan nyt, että luen tänä vuonna enemmän runoja (jotka olivat viime vuonna hieman paitsiossa) ja jatkan kaunokirjallisen maailmanvalloituksen parissa entistä innokkaammin. Jo nyt olen sen kautta löytänyt paljon uutta mielenkiintoista luettavaa.

Oikein hyvää uutta vuotta kaikille!

Kommentit

 1. Minäkin aion lukea enemmän runoja! Kannattaa tutustua Leenan Lumikarpalo-blogiin, ellet ole jo, siellä on paljon kauniita runoja. :)

  VastaaPoista
 2. Well...;-) Paljonhan olet ehtinytkin ja upea lista. Hyvä sinä♥

  Jeninin aamut on mulla edelleen lukematta.

  Sade lankeaa, Kirjan kansa ja Kosto:Rakkaustarina ovat minullekin ihan huippuja. Poltteessa se Ianin ylihilseen menevä fysiikka hieman jarrutti minuakin, mutta silti häntä jälleen blogissani nytkin ylistän, mutta toisella kirjalla.

  Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville kuuluu sarjaan 'kirjat jotka tuovat elämään romantiikkaa, lohtua, menneen maailman tuulia...'

  (Sulla on kuuma sarjaan kuuluva kirja menossa...)

  VastaaPoista
 3. Anki, Lumikarpalo on tuttu, sieltä tosiaan löytyy paljon ihania runoja. :)

  Leena, kiitos! Tavoite oli lukea 75, mutta kymmenen kirjan päähän jäin. Tänä vuonna uusi yritys. :) Mulla on vielä niin monta Ianin kirjaa lukematta, myös Ikuinen rakkaus. Ja osuvasti sanoit "Perunankuoripaistoksesta". :)

  (Juu, sen lukeminen vain hieman tökkii nyt.)

  VastaaPoista
 4. Riivaus ja Kirjan kansa ovat minulla vielä lukulistalla, toivottavasti jo alkuvuodesta pääsen niiden pariin!

  Minäkin pidin paljon Ihmissatamasta, vaikkei se minun listalleni yltänytkään.

  VastaaPoista
 5. Enpä ole lukenut yhtään noista listaamistasi kirjoista. Täytyy ottaa muutama nimi ylös, sillä vaikuttaa kiintoisalta.

  VastaaPoista
 6. Hieno lista ja sinulla on näköjään sama hyvä luettujen kirjojen määrä kuin minullakin. :)

  Kirjan kansa ja Sade lankeaa olivat molemmat sellaisia, jotka olisin voinut laittaa omalle suosikkilistalleni. Kirjan kansan itse asiassa unohdin! Miten se oli mahdollista... Kosto oli totta tosiaan ravisteleva ja Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville hyvä.

  McEwania aion tänä vuonna lukea lisää ja Hirvosen Kauimpana kuolemasta kiinnostaa myös. Listasi siis innoitti ainakin minua lukemaan lisää :)

  VastaaPoista
 7. Hyvää uutta vuotta! Linkitin blogisi alkavaan kirjahyllyyni. Sopiihan?

  VastaaPoista
 8. Susa, jään odottamaan mitä pidät niistä. :) Lindqvististä on tullut kahden häneltä lukemani kirjan myötä suosikkini. Viimeisin suomennos, Kuinka kuolleita käsitellään on minulta vielä lukematta.

  Elegia, kiva että löysit lukuvinkkejä! :)

  Lumiomena, kiitos! Mukava että sait listastani lukuinnostusta. :) McEwanilta on minullakin vielä monta kirjaa lukematta, mm. paljon kehutut Lauantai ja Ikuinen rakkaus.

  Marja-Leena, kiitos ja toki linkitys sopii! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä