Mökkilukemista

Ainakin marjis ja Jenni ovat julkaisseet blogeissaan kesäkirjalistat eli listat kirjoista, joita aikovat kesälomalla lukea. Itse en ole varsinaista listaa tehnyt, mutta otin mökille mukaan ison kasan kirjoja. En varmaan ehdi edes lukea kaikkia, mutta halusin ottaa mukaan useampia kirjoja, jotta olisi valinnanvaraa ja ettei vain toteutuisi se kauhuskenaario, että lukeminen loppuu kesken. Nyt tuskin on sitä pelkoa.

Gerritseniä olen lukenut nyt oikein urakalla. Parhaillaan on menossa Mefisto-klubi ja mukana mökillä on myös seuraava osa Luutarha.

Päätin ottaa mukaan myös hyllyssäni ikuisuuden lukemista odottaneen A. S. Byattin erittäin mielenkiintoiselta vaikuttavan Riivauksen. Kirja kertoo kahdesta kirjallisuudentutkijasta, jotka löytävät sattumalta 1800-luvulla eläneiden runoilijoiden Randolph Henry Ashin ja Christabel LaMotten kirjeenvaihdon.

Philippe Claudelin Harmaat sielut päätyi hyllyyni kirjaston poistomyyntihyllystä joskus talvella. Täytyy tunnustaa, että valitsin sen mukaani, koska se on ohut. Ajattelin, että välillä on mukava lukea jotain lyhyempää. Toki tarina itse vaikuttaa mielenkiintoiselta. Eläkkeelle jäänyt poliisi muistelee vuonna 1917 pienessä ranskalaisessa kylässä sattunutta pikkutytön murhaa ja sen ympärille kiertyviä tapahtumia.

Kevyemmästä päästä on kotimaisen hömppäsuosikkini Tuija Lehtisen (voisi puhua kestosuosikista, sillä olen lukenut kirjojaan hamasta nuoruudesta) Franseska. Jostain kumman syystä tämä alelaarista pelastettu kirja on edelleen lukematta, vaikka Lehtiseltä olen lukenutkin melkein kaiken ennen tätä. Myös tämän jälkeen ilmestyneet odottavat vielä lukemista. Olen aina pitänyt Lehtisen huumorin ja romantiikan täyteisistä kirjoista. Jos jokin on kevyttä kesälukemista, niin tämä.

E. M. Forsterin Maurice teki minuun niin suuren vaikutuksen, että listasin miehen heti lempikirjailijakseni. Sen jälkeen olen lukenut vain kirjan Italialainen avioliitto eli lukematta on vielä pinossa oleva Talo jalavan varjossa -klassikkokin.

Kevyempää osastoa edustaa myös Marian Keyesin Angels, joka jatkaa Walshin perheen siskoksista kertovaa sarjaa. Tällä kertaa vuorossa on sisarussarjan, muiden mielestä, järkevin ja tylsin Margaret, joka jättää miehensä ja karkaa Hollywoodiin. Mielenkiintoisia käänteitä on varmasti luvassa roppakaupalla.

Anne Tyler kuuluu niihin kirjailijoihin, jotka ovat listallani "näihin pitää tutustua". Kahdesta erilaisesta perheestä, jotka molemmat adoptoivat lapsen Koreasta kertova Amerikan lapset vaikuttaa hyvältä kirjalta aloittaa. 

Jottei meno pääsisi turhan kevyeksi pakkasin laukkuun myös James Ellroyn Mustan Dahlian. Tositapahtumiin perustuvasta Elizabeth Shortin alias Mustan Dahlian raasta ja yhä selvittämättömästä murhasta kertova dekkari kuuluu Ellroyn L.A.-kvartettiin.

Ja toki mukana pitää olla myös yksi fantasia kirja, joka on tällä kertaa Robin Hobbin Näkijän taru-trilogian toinen osa Kuninkaan salamurhaaja. Trilogia kertoo kuninkaan äpärästä Fitzistä, josta tulee sarjan ensimmäisessä kirjassa salamurhaajan oppipoika. Laatufantasiaa.

Pinon ylimpänä on Kaari Utrion Ilkeä sisarpuolet. Utriolta olen lukenut lähinnä näitä 1800-luvulle sijoittuvia kirjoja, sillä jostain syystä vanhempaan aikaan sijoittuvat eivät ole oikein viehättäneet. En tiedä mistä se johtuu, pitäisi ehkä yrittää uudelleen.

Eiköhän näissä ole sopivasti valinnan varaa, niin että jos jonkun lukeminen tökkii, voi aloittaa toisen (paha tapa, minulla on näitä "keskeneräisiä" kirjoja hylyssä yksi jos toinenkin, kirjanmerkit vain törröttävät välistä).

Kommentit

 1. Kiinnostava ja monipuolinen lista! Itselleni tuttuja ovat vain "Harmaat sielut" sekä "Amerikan lapset" (Tyler on yksi suosikkikirjailijani). Jään mielenkiinnolla odottamaan arvioitasi kirjoista, saan varmaan itselleni hyviä lukuvinkkejä :)

  VastaaPoista
 2. Listasi näyttää tosi hyvältä ja monipuoliselta. Tuosta pinosta löytyy varmaan luettavaa jokaiseen säähän ja fiilikseen. :)

  Oletko muuten lukenut niitä Näkijän tarun jatkoksi tehtyjä kirjoja? Olen miettinyt, että millaisia ne mahtavat olla. En haluaisi pilata hyvää sarjaa, jos ne eivät olekaan samanlaisia kuin Näkijän tarut.

  VastaaPoista
 3. Gerritsenit olen lukenut kaikki ja luin juuri Claudelin Harmaat sielut ja pidin siitä niin, että tänään tuotatin kirjastosta Claudelin Varjojen raportin. Minua kiinnostaa kovasti, oletko muutakin mieltä Claudelista kuin että kirja on ohut;-) Minäkin valitsen joskus kirjan kannen takia kuten Aslamin Elävältä haudatut ja sitten minulta kaatuukin koko maailma! Ei kannetkaan ole mikään turha juttu...tai kirjan 'ohuus'.

  VastaaPoista
 4. Saa nähdä, mitkä ehdin lukea, mutta yritin tosiaan valita mahdollisimman erilaisia kirjoja mukaan, että olisi valinnan varaa.

  marjis: En ole vielä lukenut Näkijän tarun jälkeisiä kirjoja. Hyllystä löytyy kyllä Liveship Traders ja Lordi Kultainen -sarjat. Olen lukenut positiivisia arvioita mm. täältä.

  Leena Lumi: Katsotaan, kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, joten eiköhän siitä jää mieleen muutakin kuin se ohuus. ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä