Haaste

Nappasin tämän haasteen Reeta Karoliinan blogista.

1.Mikä kirja itketti?

Aika monikin kirja on itkettänyt, itken todella helposti. Olipa loppu sitten surullinen tai onnellinen haparoin nenäliinapakettia. Lähiaikoina lukemani kirjat eivät ole minua itkettäneet, mutta täytyy mainita yhtenä esimerkkinä Ian McEwanin Sovitus, jota lukiessa itkin itseni lähes näännyksiin. Elokuvaa katsoessa reaktio oli aivan sama.

2.Mikä nauratti?

Onhan noita naurattaneitakin, en minä sentään aina itke. Mm. Harry Potterit ovat naurattaneet (ja kyllä itkettäneetkin...) paljonkin.

3.Mikä oksetti?

Ei tule mieleen mitään tiettyä kirjaa, mutta tietyt aiheet saavat voimaan pahoin (hyväksikäyttö, viattomien luontokappaleiden rääkkäys...). En mielelläni lue sellaisista aiheista kertovia kirjoja, kai se on jonkinlaista itsesuojeluvaistoa. Jotkut asiat ovat vain liian raskaita psyykelleni.

4.Mihin henkilöhahmoon samaistuit?

Aika moneenkin ja eri syistä. Lukukokemusta syventää entisestään se, jos kirjassa on henkilö johon voi oikeasti samaistua. En nyt tarkoita, että aina tarvitsisi olla samaistumisen kohde, mutta on se plussaa. Itseni on erittäin helppo samaistua jollakin tavalla rikkinäisiin, sisältä särkyneisiin hahmoihin.

5.Minkä kirjan jätit kesken?

Jätän kirjan aika helposti kesken, jos sen lukeminen tökkii jostain syystä. Joskus kirjat jäävät kesken ajan puutteen, mutta näihin kirjoihin palaan yleensä parempana ajankohtana. Joskus taas kirjan lukeminen saattaa keskeytyä innostuksen lopahdettua. Olen vähän sellainen tuuliviiri lukemisen(kin) suhteen, että mieltymykset vaihtelevat. Esimerkiksi toisinaan tekee mieli lukea vain dekkareita, toisinaan ne eivät innosta yhtään. Annan herkästi uuden mahdollisuuden, jos tuntuu, että aika oli väärä kirjan lukemiselle aiemmalla yrityksellä. Nyt ei tule heti mieleen sellaisia kirjoja, joita en halua yrittää lukea uudelleen, mutta on niitä useita.

6.Minkä kirjan toivoisit jättäneesi kesken?

Ensimmäisenä tulee mieleen sellaiset "pakolliset", koulua varten luetut kirjat. Ainakin William Goldingin Kärpästen herra on sellainen, joka oli pakko lukea, mutta josta en pitänyt yhtään, millään tasolla. Se on jäänyt mieleen vastenmielisenä lukukokemuksena. Ehkä nyt olisi toisin, mutta tuntuu, että se yksi kerta riitti.

7.Minkä kirjan luit uudestaan?

Aika monia hömppäkirjoja (mm. Tuija Lehtistä) on tullut luettua useampaan otteeseen. Ja Harry Potterit on nyt toisella lukukierroksella parhaillaan. Agatha Christien kirjat ovat myös sellaisia, joihin tulee palattua uudelleen.


8.Minkä kirjan luit mutta et kehtaa myöntää lukeneesi (paitsi mulle nyt kahden kesken kun vartavasten kysytään)?


Jostain syystä nykyisin on harvoja asioita joita en kehtaisi tunnustaa. Olenkohan tullut vanhaksi, kun en osaa enää hävetä mitään. No jos nyt oikein mietin, niin en välttämättä mainostaisi kauheasti lukeneeni eroottista kirjallisuutta. Mutta myöntää voin senkin, jos kysytään.

9.Mitä kirjaa suosittelet?

Suosittelen varauksetta kaikkia kirjoja, joille olen antanut enemmän kuin kolme tähteä. Sen lisäksi voisin vielä erikseen mainita ainakin seuraavat: Philip Pullmanin Universumien tomu -trilogia, Ian McEwanin Sovitus, Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin, Sarah Watersin Yövartio ja Harper Leen Kuin surmaisi satakielen.

10.Minkä kirjan lukemisesta olet ylpeä (Esim. onko joku ihminen jossain joskus todella lukenut Alastalon salin alusta loppuun, josta kaiketi sopii olla ylpeä)?

Äkkiseltään ei tule mieleen mitään tähän sopivaa. Hävettävän vähän on tullut klassikoita luettua ja sellaisia "vaikeita" ei juuri ollenkaan. En voi todellakaan ylpeillä Alastalon salilla tai Joycen Odysseuksella.


Haastan kaikki, jotka haluavat tehdä tämän. Vastaukset voi kirjoittaa omaan blogiin tai kommentteihin.

Kommentit

 1. Hauska haaste! Vastaan tähän kun ei blogia ole.

  1.Mikä kirja itketti?
  Peter Pohlin ja Kinna Giethin Sinä ja minä ikuisesti. Mette Newthin Pimeä valo.

  2.Mikä nauratti?
  Alivaltiosihteerit ;)

  3.Mikä oksetti?
  Shlomo Venezian Sonderkommando.

  4.Mihin henkilöhahmoon samaistuit?
  Ainakin hevostyttö Neaan Merja jalon kirjasarjassa ;)

  5.Minkä kirjan jätit kesken?
  Kirjavarkaan. En muista tähän hätään tekijää, mutta mielessä siis on se ihan lähivuosina kirjoitettu ja kovasti messuttu teos.

  6.Minkä kirjan toivoisit jättäneesi kesken?
  Sonderkommandon. Tai toisaalta, tuollaisen kirjan kun aloittaa niin se on pakko lukea loppuun jossa päähenkilö pelastuu, mutta ainakin olisin voinut lukea sen pienempinä palasina enkä yhtenä yönä kertaistumalta.

  7.Minkä kirjan luit uudestaan?
  Carlos Ruiz Zafonin Tuulen varjon.

  8.Minkä kirjan luit mutta et kehtaa myöntää lukeneesi (paitsi mulle nyt kahden kesken kun vartavasten kysytään)?
  Ei tule mieleen tällaista.

  9.Mitä kirjaa suosittelet?
  Kanteletar ja Tove Janssonin novellit.

  10.Minkä kirjan lukemisesta olet ylpeä (Esim. onko joku ihminen jossain joskus todella lukenut Alastalon salin alusta loppuun, josta kaiketi sopii olla ylpeä)?
  Tässä sarjassa lienevät ne kotimaiset klassikot, jotka on tullut kahlattua opintojen myötä (Alastalo ei valitettavasti kuulu niihin, mutta joskus minä vielä sen luen. Ja hankin sen t-paidankin).

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä