Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa

Paul Auster on kovasti kehuttu kirjailija, jolta olen aiemmin lukenut vain kirjan Oraakkeliyö, josta pidin. Tämä on tuorein suomennos ja jo näiden kahden kirjan perusteella uskallan nostaa Austerin lempikirjailijoideni joukkoon.

Kirjan päähenkilö on 60-vuotias Nathan Glass, joka muuttaa Brooklyniin keuhkosyöpähoitojen jälkeen kuolemaan. Kuolemaa ei kuitenkaan tule vaan Nathan saa uuden elämän. Brooklynissä hän törmää sattumalta sisarenpoikaansa Tomiin ja tutustuu tämän pomoon, antikvariaatinomistaja Harry Brightmaniin, jolla on ollut värikäs elämä. Pian Tomin luo ilmestyy hänen sisarentyttärensä, joka ei suostu puhumaan sanaakaan. Sisaren itsensä olinpaikasta ei ole tietoa. Yhtäkkiä Nathanin elämä on täynnä uusia tuttavuuksia ja sukulaisia ja erilaisia sattumuksia. Paljon ehtii tapahtua ennen kuin kaikkien elämä asettuu uomiinsa. Kirjan lopussa kenenkään elämä ei ole enää entisensä.

Auster kirjoittaa asioista mielenkiintoisesti ja turhia kainostelematta. Minäkertoja Nathanin kautta hän tutustuttaa lukijan joukkoon mitä erilaisimpia ihmiskohtaloita. Hän pitää hyväntahtoisen huumorin mukana taustalla koko ajan. Tämä kirja oli erittäin mainio lukukokemus ja se piti otteessaan loppuun saakka dekkarin tavoin, vaikkei sellainen ollutkaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää