Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi

Jotenkin melkein hävettää, että luen tämän kirjan vasta nyt. Kaikkialla on sitä ylistetty ja onhan se saanut Finlandia-palkinnonkin (tosin se nyt ei ole yksistään mikään motiivi lukea kirjaa). Lisäksi pidin noin vuosi sitten lukemastani Sinisalon Sankarit-kirjasta.

Täytyy sanoa, että ei tätä ole turhaan ylistetty, kyllä tämä on kehunsa ansainnut. Niille, jotka eivät ole kirjaan tutustuneet, se on tarina Mikaelista, joka löytää huonossa kunnossa olevan peikonpoikasen ja vie sen kotiinsa. Tästä alkaa tapahtumaketju, jota seuraa henkeään pidättäen loppuun asti. Tarina etenee usean eri henkilön näkökulmasta kerrottuna ja erilaisilla peikoista kertovilla artikkeleilla ja kirjankatkelmilla höystettynä. Kirjan todellisuudessa peikot ovat oikeasti olemassa oleva suurpetolaji. Kiehtovaa sinänsä miten Sinisalo on onnistuneesti luonut tällaisen vaihtoehtoisen version omasta todellisuudestamme. Loppu jää kutkuttavalla tavalla avoimeksi ja antaa mahdollisuuden moniin tulkintoihin. Ainoa, mikä minua jäi vähän lopussa häiritsemään, oli Mikaelin naapurin, Palomitan, kohtalo, joka jäi täysin auki. Kyllä minä ainakin olisin halunnut tietää, mitä hänelle tapahtui.

Sinisalo kirjoittaa sujuvaa tekstiä, jota on miellyttävä lukea. Muista lähteistä lainatut tekstinpätkät maustavat tarinaa onnistuneesti tekemättä siitä sekavaa.

Olen kovin mieltynyt tällaisiin kirjoihin, joiden tapahtumat sijoittuvat meidän maailmaamme, mutta joiden todellisuus kuitenkin poikkeaa omastamme. En tiedä tarkkaan miten tämä genre määritellään, onko se sitten reaalifantasiaa tai maagista realismia tai vain sci-fi/fantasia vaikutteista fiktiota. Ehkä määrittely ei ole edes tarpeen.

Kommentit

 1. No nyt alkoi minuakin kiinnostaa. En ole aiemmin lukenut yhtään Sinisalon kirjaa, vaikka hänen nimensä on kyllä tuttu. Täytyykin laittaa tämä kirja listalle.

  VastaaPoista
 2. Kannattaa lukea tämä, itse ainakin pidin kovasti. Pidän Sinisalon tyylistä.

  VastaaPoista
 3. Oletko lukenut samaiselta kirjailijalta Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita? Novellikokoelma, aika mehukas sellainen ja vieläpä harvinaisen osuvasti nimetty :) Suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
 4. Minulla on omassa hyllyssä tuo Kädettömät kuninkaat, mutta vielä en ole ehtinyt sitä lukemaan. Samoin lukemista odottaa Lasisilmä ja uutukainen Linnunaivot.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä