Anja Snellman: Lyhytsiipiset

Tutustuminen Snellmanin tuotantoon jatkuu. Valitsin tämän kirjan sen mielenkiintoisen aiheen perusteella. Tarina pohjautuu löyhästi Bodom-järven surmiin.

Lyhytsiipisissä Bodom-järvi on vaihtunut Fardom-järveksi ja surmansa on saanut kolme teinityttöä. Neljäs telttailemassa olleista tytöistä, surmansa saaneen Anniina Kivimaan isosisko, 14-vuotias Marleena, on jäänyt henkiin. Marleena ei muista yön tapahtumista kuin epämääräisiä sirpaleita. Kirjassa seurataan tyttöjen surmapäivää ja sen jälkeistä aikaa vuosikymmenien päähän. Snellman kuvaa Marleenan ja Anniinan äidin tuntoja riipaisevasti. Pääosaan nousee myös Marleenan rakkaus biologian opettajaansa, sodan käyneeseen, naimisissa olevaan Dick Strengiin. Dick Streng on Marleenan ensirakkaus, heitä yhdistää intohimo hyönteisiin. Dick Strengin motiivit tuskin ovat yhtä puhtaat ja viattomat, kun kyseessä on nuori tyttö, joka on melkein lapsi vielä. Tästä on helppo vetää tietyt johtopäätökset murhan suhteen, kun juonen edetessä yön tapahtumat pikkuhiljaa hahmottuvat. Syyllistä ei kirjassa paljasteta suoraan, ehkei edes vihjata selvästi mihinkään suuntaan, mutta itselläni epäilykset kohdistuivat juuri Strengiin.

Kirjasta käy hyvin selville millainen mediasirkus murhan ympärillä pyörii. Jokainen lehti ja muu viestin tuntuu ottavan kaiken irti aiheesta vielä vuosienkin päästä. Kuvaavaa on, että tyttöjen äiti on helpottunut jokaisesta uudesta kohusta, joka syrjäyttää Fardomin ja Kivimaiden tragedian uutisista.

Jälleen kerran ei voi muuta kuin kehua Snellmanin kieltä, joka soljuu vaivattoman runollisena eteenpäin. Pidin tästä kirjasta paljon, tämä oli huomattavasti kiinnostavampi kuin Rakkauden maanosat.

½

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä