Xinran: Vaiennetut äänet, kiinalaisia naiskohtaloita

Tartuin tähän kirjaan, koska tarvitsin lukuhaastetta varten X-kirjaimella alkavan kirjailijan. Muuten en ehkä olisi tullut lukeneeksi tätä, mikä olisi ollut sääli. Rankasta aiheestaan huolimatta, pidin kirjasta. Se antoi tietoa naisten asemasta ja kohtelusta Kiinassa menneinä vuosikymmeninä.

Kirjan kirjoittaja Xinran, toimittaja joka tätä nykyä asuu Englannissa, toimitti Kiinassa radio-ohjelmaa Yötuulen sanat, joka käsitteli naisten elämää ja siihen liittyviä asioita. Ohjelmasta tuli suosittu kuulijoiden keskuudessa ja Xinranille virtasi kirjeitä ja puheluita sekä vihjeitä juttuaiheiksi. Ihmiset halusivat kertoa elämäntarinansa tai tuoda tietoon jonkin muun elämäntarinan. Sen myötä paljastuu monia traagisia ihmiskohtaloita ja naisten asema näyttäytyy kaikessa raadollisuudessaan.

Luettuani tämän kirjan minulle konkretisoitui ihan eri tavalla kaikki ne kauheudet, joita naisia vastaan on tehty Kiinassa. Välillä lukiessa pisti oikein vihaksi, miten naisia ja lapsia on kohdeltu. Eikä aina ole säästetty miehiäkään, mikäli puolue on saanut ”pätevän” syyn epäillä jotakuta sen vastaisesta toiminnasta. En ole aiemmin tullut edes ajatelleeksi, miten asiat Kiinassa ovat olleet, miten puolue on hallinnut kaikkea.

Välillä tekee hyvää lukea tällaisia kirjoja, joissa muut kulttuurit tulevat esille kaikessa raadollisuudessaan. Silmät avautuvat ja asioita katsoo ihan eri tavalla.

Arvosana:

Kommentit

  1. Tämä täytyykin laittaa ylös, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen lämpimästi, erittäin ajatuksia herättävä kirja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä