Sofi Oksanen: Puhdistus

Olen pahasti jäljessä päivityksissäni. Luin tämän jo jokin aika sitten, mutta nyt vasta saan kirjoitettua ja tämän jälkeen olen jo lukenut pari muutakin kirjaa. Laiska minä.

Täytyy sanoa, että Puhdistus nosti kyllä Sofi Oksasen lempikirjailijoitteni joukkoon. Olin aiemmin lukenut vain Baby Janen, josta kyllä pidin, mutta tämä kirja on aivan loistava.

Puhdistus kuvaa Viron historiaa 1930-luvulta 1990-luvun alkuun kahden naisen kohtalon kautta. On vuosi 1994. Aliide Truu löytää talonsa pihalta nuoren venäläisen naisen, joka väittää pakenevansa miestään. Tyttö on Zara. Hän on päätynyt kotoaan Vladivostokista paremman elämän toivossa Saksaan ilotytöksi. Hän on paennut sutenööriltään ja lähtenyt etsimään isoäitinsä entistä kotitaloa mukanaan valokuva isoäidistä ja tämän sisaresta. Näkökulma vaihtelee onnistuneesti Aliiden ja Zaran välillä ja pala palalta takaumien avulla valotetaan molempien karua menneisyyttä, miten he ovat päätyneet nykyiseen tilanteeseen. Molemmat naiset ovat joutnueet vaikeiden valintojen eteen ja molemmat ovat kokeneet kovia, eri tavalla, eri aikana. Puhdistus on myös selviytymistarina.

Tämä kirja vaatisi kunnon analyysin ja arvion, mutta minun kärsivällisyyteni ei nyt valitettavasti siihen riitä, jätän sen suosiolla muille (esim. Hesarin Lukupiiristä voi käydä katsomassa kirjasta käytyä keskustelua, johon Oksanen itsekin osallistuu, sieltä löytyy aika tyhjentävää ja mielenkiintoista analyysiä). Tyydyn vain toteamaan, että turhaan ei ole tätä kirjaa kehuttu ja ylistetty. Tämä on tärkeä kirja tärkeistä aiheista. Naisten asemaa ja erityisesti naisten asemaa kriisien aikana ei koskaan voi kuvata liikaa. Eikä Viron historiakaan ole minulle juuri tutuksi tullut aiemmin. Nyt olenkin saanut oikein hyvän alkupalan siitä ja kipinän tietää lisää.


Arvosana: ½

Kommentit

 1. Oletko lukenut tai suunnitellut lukevasi hiukan samoissa aihepiireissä liikkuvaa Wassmon kirjaa Lasi maitoa, kiitos?

  VastaaPoista
 2. En ole lukenut, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta, mikäli niin voi sanoa tällaisesta aiheesta. Täytynee tutustua.

  VastaaPoista
 3. Minulla on tuo Lasi maitoa, kiitos - juuri kesken. Voin jo nyt suositella sitä!

  VastaaPoista
 4. Pitänee metsästää tämäkin kirjastosta, kunhan ehtii. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä