Karin Alvtegen: Varjo

Pidin Alvtegenin Häpeästä niin paljon, että piti tarttua toiseen hänen kirjaansa. Kirjastossa sattui olemaan paikalla uusin kirja Varjo (jonka kansi on sivumennen sanoen aika hirveä).

Kirjassa seurataan Nobel-kirjailija Axel Ragnerfeldtin ja tämän läheisten elämää, jota varjostaa salaisuus jos toinenkin. Kirjailija itse on halvaantunut ja kykenemätön puhumaan ja liikkumaan itse. Hän makaa sairaalasängyssä ja muistelee menneitä tapahtumia. Axelin poika Jan-Erik kiertää luennoimassa isästään ja tämän tuotannosta. Avioliitto Louisen kanssa rakoilee ja äiti naukkailee viskiä. Kulissit ovat näennäisesti kunnossa, kunnes yksinäinen vanhus kuolee ja tämän asioiden hoitaja löytää yhteyden tämän ja Ragnerfeldtien välillä. Pian puhtoinen julkisivu on vaarassa tahrautua.

Alvtegen todellakin taitaa psykologisen jännityksen. Jälleen kerran hän paljastaa menneisyyden tapahtumia pikkuhiljaa takaumina. Ja kuten Häpeässä tässäkin nuo tapahtumat ja niiden esiin tulo muuttavat henkilöiden elämät perusteellisesti. Ne asettavat henkilöt valintatilanteeseen. Tässä tapauksessa kysymys kuuluu: Mihin sinä olisit valmis suojellaksesi mainettasi, pitääksesi kulissit pystyssä ja julkisivun puhtaana?

En olisi millään malttanut laskea tätä kirjaa käsistäni sen aloitettuani vaan olisin halunnut ahmia sen kerralla loppuun.


Arvosana:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä