Sarah Waters: Yövartio

Watersin kaikki kirjat löytyvät hyllystäni, mutta vasta nyt sain luettua ensimmäiseni, uusimman niistä. Kuulin kirjailijasta joskus vuosia sitten, kun näin televisiosta hänen kirjaansa Tipping the Velvet perustuvan minisarjan, joka lumosi minut täysin. Myöhemmin näin myös toisen filmatisoinnin, Fingersmithin. Hankin kirjat pikkuhiljaa itselleni ja päädyin lopulta aloittamaan tästä.

Aiemmista romaaneista poiketen Yövartion tapahtumat sijoittuvat II-maailmansodan aikaan. Rakenne on poikkeuksellinen, sillä kertomus alkaa vuodesta 1947 ja päättyy vuoteen 1941. Välissä kuvataan vuotta 1944.

Kirja kertoo neljästä erilaisessa elämäntilanteessa olevasta henkilöstä, joiden kohtalot kietoutuvat yhteen. Kay vaeltelee pitkin Lontoon katuja päämäärättä. Helen on mustasukkainen naisystävästään Juliasta. Viv jatkaa väljähtynyttä suhdettaan varattuun Reggieen. Duncan yrittää löytää paikkaansa yhteiskunnassa vapauduttuaan vankilasta.

Kirjan edetessä paljastuu pikkuhiljaa, miten kukin on päätynyt nykyiseen elämäntilanteeseensa. Kirja loppuu siihen, mistä tarina varsinaisesti alkaa. Kaiken taustalla on ensin II-maailmansodasta toipuva ja sitten sodanaikainen Lontoo ilmahälytyksineen.

Waters on taitava kertoja, joka kuvaa tarkasti henkilöidensä tunteita ja ajatuksia.

Arvosana:

Kommentit

  1. Mielestäni kohtaukset pimennetyssä Lontoossa olivat hienoja - pommitetun kaupungin tunnelma suorastaan tulee päälle.

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut Sarahilta vain Silmänkääntäjän ja se oli minusta hyvä. Tämän voisi lisätä lukulistalle myös, vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  3. Kannattaa lukea tämäkin. Todella loistava kirja!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Blogi jää tauolle

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä