Ian McEwan: Sovitus

Olin lukenut paljon positiivisia ja ylisitäviä arvosteluja kirjasta ja itse kirjailijasta, joten kun löysin pokkarin edullisesti antikvariaatista oli pakko aloittaa sen lukeminen heti.

Kirja alkaa vuodesta 1935, kesäpäivästä joka muuttaa monen ihmisen elämän. 13-vuotias Briony Tallis tulkitsee kohtalokkaasti väärin isosiskonsa Cecilian ja siivoojan pojan Robbien välillä näkemänsä kohtauksen. Tämä johtaa erehdykseen, "rikokseen", jota Briony yrittää sovittaa ja josta hän tuntee syyllisyyttä lopunelämäänsä. Kirja jakaantuu neljään osaan, joista ensimmäinen kuvaa tuon kohtalokkaan kesäpäivän tapahtumia, kaksi seuraavaa sijoittuu II-maailmansodan aikaan ja viimeinen on nykyhetkeä.

Täytyy sanoa, että odotukset olivat aika korkealla kaikkien lukemieni ylistävien arviointien jälkeen. Kirja lunasti kaikki odotukseni kirkkaasti. Kirjan kerronta on hidastempoista ja McEwanin tyyli kuvailevaa. Kirjan henkilöiden ajatuksia ja tunteita kuvataan tarkasti, samoin ympäristöä ja olosuhteita. Kerronta voi vaikuttaa puisevalta ja pitkäpiimäiseltä ja varsinkin ensimmäisessä osassa tuntuu, etteivät tapahtumat etene, kun kirjailija keskittyy "liiaksi" yksityiskohtiin. Minua tämä ei häirinnyt, sillä kerronta tempaisi minut mukaansa välittömästi.

Brionyn syyllisyyden lisäksi kirjan kantava teema on Cecilian ja Robbien rakkaus. Mielestäni kirjan jälkipuolisko, jossa keskitytään nimenomaan siihen ja kuvataan toista maailmansotaa on alkua mielenkiintoisempi. Ehkä tämä johtuu mieltymyksestäni historiaan ja kriisien kuvaukseen.

Pidin erittäin paljon McEwanin kirjoitustyylistä ja mielestäni kirja on ehdottomasti ansainnut kaikki siitä kirjoitetut ylisansat. Jos kirja saa minut itkemään, sen on oltava loistava! Aion ehdottomasti lukea muitakin kirjailijan teoksia.

Arvosana: ½

Kommentit

  1. Minulla menossa juuri tämä kirja. Googlettamalla tulin katsomaan arvostelua. Hyvältä vaikuttaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Blogi jää tauolle