Kata Kärkkäinen: Kahdeksas huone

En ollut aiemmin lukenut Kärkkäisen kirjoja, vaikka mielessä oli joskus käynytkin. Tämän kirjan aihe vaikutti mielenkiintoiselta ja luettuani kirjakaupassa takakannen, päätin, että kirja on luettava. Kuinka ollakaan, minulla oli viimeksi kirjastossa käydessäni kerrankin hyvä tuuri, sillä uutuushyllyyn oli juuri tuotu useampi kappale tätä kirjaa. Nappasin kirjan mukaani ja lukeminen oli pakko aloittaa heti.

Kirjan päähenkilö, Anki aloittaa ikkunoiden entisöintityön Onnelan huvilassa, joka on osa Tuusulan Rantatien kulttuurihistoriallisia taiteilijataloja. Huvila on aikoinaan kuulunut Johanna Sofia Björklundille ja toiminut täysihoitolana (asiakkaiden joukossa on ollut mm. kirjailija Eino Leino). Kirjan tarina kulkee kahdella aikatasolla, Ankin elämässä nykyisyydessä ja Johanna Sofian ja tämän läheisten elämässä menneisyydessä 1936-luvulla. Mukana on myös hieman astrologiaa, johon kirjan nimikin viittaa.

Kirja lunasti ennakko-odotukseni ja enemmänkin. Pidin tästä todella paljon. Kirjan kiehtovuutta lisäsi vielä sekin, että Onnelan neiti Johanna Sofia on ihan oikeasti elänyt henkilö. Toki Kärkkäinen on ottanut kirjailijan vapautta ja muokannut faktoja tarinaan sopiviksi, mutta se ei vähennä sen kiinnostavuutta. Itse teksti oli sujuvaa ja nopealukuista ja tarina vei mukanaan heti ensihetkestä lähtien. Aikatasojen vaihtuminen oli toteutettu sujuvasti, eikä sekoittanut ainakaan minua, vaikka välillä se saattoi muuttua kesken luvunkin. Ankin osuudet oli toteutettu minä-kerronnalla, menneisyys taas kolmannessa persoonassa. Ratkaisu vaikutti minusta ihan toimivalta.

Arvosana:

Kommentit

  1. Tämän voisikin melkein hankkia ja lukaista. Minulla on ollut joku ennakkoluulo tätä kirjaa kohtaan. Varmaan johtuu noista viittauksista astrologiaan (en välttämättä jaksa romaanissa sellaisia), mutta nyt kyllä alkoi kiinnostaa!

    VastaaPoista
  2. Minua nuo astrologia-jutut eivät häirinneet, ne menivät siinä sivussa lisämausteena. Kannattaa tosiaan lukea tämä. Ja minä etsin käsiini Jumalasta seuraavan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Anonyymi kommentointi otettu käyttöön, katsotaan jos sanavahvistus riittäisi hillitsemään roskapostia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leena Lander: Tummien perhosten koti

Niccolò Ammaniti: Minä en pelkää

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä